Is deze e-mail onleesbaar? Zie online versie.Welkom bij de GeefSamen via Geef.nl | GeefGratis nieuwsbrief. 14e jaargang | week 27 | 2015
  1. Impressie rondetafelbijeenkomst CBF en GeefGratis over het nieuwe validatiestelsel
  2. Mooi GeefSamen via Geef.nl voorbeeld: Elfstedentocht te paard
  3. Interessant nieuws uit de goede doelen wereld
  4. Jordan van Bergen op 89 in De Dikke Blauwe 2
  5. Update gratis boek online fondsenwerving 2.0(15)
  6. Kies zelf de inhouding op donaties, 8%, 5% of 3% (excl. btw)
  7. Oude nieuwsbrieven opvragen? Zie: www.geefgratis.nl/nieuwsbrieven
Volg ons: f y l t t

 
1. Impressie rondetafelbijeenkomst CBF / GeefGratis
Het CBF en GeefGratis zijn via een rondetafelbijeenkomst op dinsdag 30 juni het gesprek aangegaan met verschillende partijen uit de non-profit sector. Hieronder een korte impressie van de rondetafelbijeenkomst.
Zo'n 15+ non-profits waren tijdens de rondetafelbijeenkomst aanwezig waarbij de stand van zaken m.b.t. het nieuwe validatiestelsel doorgesproken is. In een eerdere nieuwsbrief heeft Partin al samengevat wat de stand van zaken is m.b.t. het validatiestelsel.

In het kort komt het er op neer dat door de brancheverenigingen vertegenwoordigd in het SBF de norm wordt bepaald waaraan organisaties in de toekomst moeten of vrijwillig mogen voldoen en dat voor de fondsenwervende organisaties het CBF zoals het er nu voorstaat de toezichthouder wordt. Erkend worden als goed doel binnen de nieuwe regels van het validatiestelsel zal dus via het CBF verlopen.

Tijdens de rondetafelbijeenkomst werd opnieuw duidelijk dat veel organisaties nog niet op de hoogte zijn van het validatiestelsel en in sommige gevallen ook de brancheverenigingen die in het SBF vertegenwoordigd zijn niet kennen. Het zijn echter wel deze organisaties waarbij zo'n 500+ organisaties aangesloten zijn die de norm gaan bepalen voor de hele sector. GeefGratis hoopt door informatie te delen zoveel mogelijk non-profits op de hoogte te brengen en te houden van datgene wat er gaat veranderen. Zoals het er nu naar uitziet proberen de partijen op 1-1-2016 voor de fondsenwervende organisaties het nieuwe validatiestelsel in te laten gaan.

GeefGratis vindt zoals vaker aangegeven dat de non-profit sector zelf over haar lot moet kunnen beslissen en dat hier geen bemoeienis van de overheid gewenst is. Het is op dit moment niet zeker of je als goed doel nog erkend kunt worden mocht de overheid via de belastingdienst jouw organisatie de ANBI status afnemen. Dit is iets waar GeefGratis zich hard voor zal maken op de achtergrond. Naar onze mening kan het niet zo zijn dat een fiscaal stempeltje van de overheid gaat bepalen of je nog erkend kunt blijven als goed doel in Nederland. Ook als de ANBI status je afgenomen wordt geldt dat je nog steeds prima werk kunt doen als goed doel in jouw doelgroep en dan moet je wel als zodanig ook erkend kunnen blijven worden als goed doel. Dit laatste lijkt tot de mogelijkheden te behoren maar niemand geeft garanties op dit moment. Hoe zou u het voelen als uw goede doel jaren de ANBI status heeft, dadelijk vanaf 1 januari 2016 erkend wordt als goed doel via het nieuwe validatiestelsel en dat de belastingdienst over het lot van uw organisatie kan beslissen? Geen ANBI, geen erkenning......? Wat ons betreft is dit een situatie die nooit mag ontstaan in de non-profit sector. Daar zullen wij ons hard voor maken de komende maanden.

 
2. Mooi GeefSamen via Geef.nl voorbeeld
Joke Plantinga en Leah Buren rijden in 7 dagen met hun paard de Elfstedentocht, zie de actie op GeefSamen via Geef.nl: Elfstedentocht te paard.


Via dit voorbeeld willen we laten zien hoe een ludieke actie verzonnen door een paar enthousiaste meiden op GeefSamen via Geef.nl helpt bij het ophalen van donaties voor hun favoriete goede doel, in dit geval Make-A-Wish Nederland. Wij zijn blij dat wij met GeefSamen via Geef.nl hierin een bijdrage kunnen leveren.

Voor die goede doelen die graag horen hoe ze het beste de bezoekers van de website kunnen laten weten hoe in actie te komen leggen we uit hoe GeefSamen via Geef.nl het beste op hun website toegevoegd kan worden inclusief 'kom in actie via Geef.nl' buttons, via deze handleiding.

 
3. Interessant nieuws uit de goede doelen wereld
Kort overzicht van het laatste nieuws uit de goede doelen wereld en tweets door of aan @GeefGratis.

Profile image

Vandaag rondetafelbijeenkomst #CBF en #GeefGratis bijgewoond met zo'n 15+ non-profits. Geslaagde bijeenkomst.
Profile image

Saudische prins belooft 29 miljard euro te schenken aan goede doelen: ow.ly/P2fon
Profile image

Rien van Gendt sinds 1 juli nieuwe voorzitter #SBF: ow.ly/P6iXz Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie.
Profile image

@IFnetwerk Dank voor het beschikbaar stellen van de ruimte tbv rondetafelbijeenkomst vandaag m.b.t. #validatiestelsel pic.twitter.com/4DBI5ppvi2
Profile image

E-bon failliet -> E-bon als betaalvorm gedeactiveerd in de donatiemodule voor alle aangesloten goede doelen: ow.ly/OKQZ1
Profile image

Crowdfunding roept veel fiscale vragen op: ow.ly/OKIGE Gelukkig is GeefSamen via Geef.nl geen crowdfunding oplossing.
Profile image

Zojuist de #DikkeBlauwe via de post binnen. Ik sta op positie 89. ow.ly/OKFTD Wie uit de top-100 gaat een gesprek met mij aan?
Profile image

Nederland op de 1e plaats in de wereldwijde Index for Philanthropic Freedom: ow.ly/OCZbM via website #CBF.
Profile image

8 (bijna) gratis tools voor non-profits - @Frankwatching - ow.ly/OvY2E Doe als goed doel je voordeel er mee.

Jordan van Bergen

@geefgratis

Tweets over de goede doelen wereld en de gratis te gebruiken diensten van GeefGratis + persoonlijke tweets directeur GeefGratis

http://www.geefgratis.nl


 
4. Jordan van Bergen op 89 in de Dikke Blauwe 2.0
De Dikke Blauw 2 is kortgeleden uitgekomen. Zie hier voor meer informatie. In dit boek staat een Top 100 met de invloedrijkste filantropiespelers van Nederland. Onze directeur Jordan van Bergen blijkt op 89 te staan in deze editie.
Hieronder de uitleg van de redactie waarom Jordan 2 plaatsen gestegen is:Altijd leuk zo'n lijstje en goed om te zien dat het vechten tegen een beslissing van de belastingdienst niet ongemerkt aan iedereen voorbij gaat.

De onnodige ANBI strijd via een rechter
De grote vraag voor GeefGratis blijft of de strijd definitief ten einde gaat komen eind dit jaar als de Hoge Raad met een wellicht definitieve uitspraak komt in dit verhaal dat nu al meer dan 3 jaar duurt. Wij raden ieder goed doel in ieder geval aan bij verlies van de ANBI status dit altijd aan te vechten via de rechter. Het is en blijft een lachertje dat er tussen de overheid en de non-profit sector m.b.t. ANBI zaken geen onafhankelijke bemiddelaars zijn of dat er gebruik gemaakt kan worden van mediation. De overheid legt zelf op haar website uit wat mediation is en waarbij dit kan helpen maar past het zelf in dit soort ANBI zaken die makkelijk buiten een rechter om moeten kunnen niet toe. Een gemiste kans. Er worden nu door allerlei partijen onnodige kosten gemaakt en het rechtelijke apparaat wordt belast met jarenlange durende kwesties die simpel via mediation opgelost hadden kunnen worden. Wij zullen ook dit punt proberen in te brengen bij de normstellende organisaties binnen het SBF omdat ANBI zaken wat ons betreft buiten rechters om gesetteld moeten kunnen worden.

 
5. Update gratis boek
online fondsenwerving 2.0(15)
Jordan heeft weer een update van zijn gratis boek online fondsenwerving 2.0(15) online gezet. Nu met extra informatie over Google for nonprofits dat sinds 24 april 2015 gelanceerd is in Nederland.


Het gratis online boek is voor goede doelen, fondsenwervers en non-profit organisaties die succesvol willen fondsen werven via internet. Het gratis boek bevat een overzicht van fondsenwervende oplossingen, web 2.0 tools, hoe kosten te besparen, etc.

 
6. Kies zelf de inhouding op donaties.
8%, 5% of 3% excl. btw
Ieder aangesloten goede doel kan sinds 2014 zelf bepalen welk percentage ingehouden wordt op online donaties.
GeefSamen via Geef.nl kent 3 mogelijke tarieven. Bij tarief 1 dat op dit moment nog door vrijwel alle aangesloten goede doelen gebruikt wordt geldt dat alle diensten standaard geactiveerd zijn en wordt er 8% ingehouden (excl. 21% btw) op online donaties. Wil je als goed doel meer vrijheid dan kun je kiezen voor tarief 2 of 3 waarbij geldt dat de diensten die GeefGratis aanbiedt aan of uit te zetten zijn. Zo kan het zelfs ingesteld worden dat goede doelen die alleen het ANBI logo willen voeren en verder geen diensten van GeefGratis actief willen hebben staan dit bij tarief 2 en 3 kunnen (laten) inregelen.

GeefGratis geeft haar aangesloten goede doelen hiermee meer vrijheid in datgene wat je als goed doel wel/niet actief wil gebruiken of afnemen bij Stichting GeefGratis tegen een lager inhoudingspercentage. Bij interesse kan jullie goede doel dit kenbaar maken via info@geef.nl.

 
Onze gratis te gebruiken diensten
GeefSamen via Geef.nl
»
Donatiemodule
»
Techsoup Nederland
»
Twinfield besparing
»

Nieuwsbrief gegevens
 
Nieuwsbrief abonnement informatie
Zorg dat u de nieuwsbrief van Stichting GeefGratis blijft ontvangen! Voeg info@geefgratis.nl toe aan uw toegestane afzenderslijst of adresboek.

Deze nieuwsbrief is bestemd voor aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis. U krijgt deze e-mail omdat uw goede doel aangesloten is bij Stichting GeefGratis of omdat u partner van Stichting GeefGratis bent en aangegeven heeft de nieuwsbrief aan aangesloten goede doelen te willen ontvangen.

Algemene Voorwaarden
Ieder aangesloten goede doel is akkoord (gegaan) met de algemene voorwaarden (tijdens registratie) die gelden bij Stichting GeefGratis en ontvangt daarom deze nieuwsbrief minimaal op het algemene e-mailadres van de organisatie. Afmelden op het algemen e-mailadres van de organisatie is dus niet mogelijk.

Gepersonaliseerd
Alle nieuwsbrieven worden gepersonaliseerd verstuurd. Dit betekent dat waar u de naam van uw organisatie leest een ander aangesloten goed doel hun naam leest. Mocht echter uw naam direct aangehaald worden in een stuk waarin wij negatief of kritisch reageren over een goed doel dan moet u er van uit gaan dat het daadwerkelijk over uw goede doel gaat. In alle andere vormen geldt dat ieder goed doel persoonlijk aangesproken wordt.

Verzendinformatie
Deze e-mail is verstuurd aan het e-mailadres: ##email##
Uw aansluitnummer bij Stichting GeefGratis: ##aansluitnummer##
 
www.geef.nl - www.geefgratis.nl