Stichting GeefGratis
  Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief GeefGratis | 12e jaargang nieuwsbrief GeefGratis | editie: week 30, 2012.
 
   
 
Beste ##goededoelnaam##,
Welkom bij de besloten nieuwsbrief aan 3.000+ aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis.
 1. De 10 voordelen van SMS Machtiging voor goede doelen
 2. 31 juli 2012 gaat de nieuwe donatiemodule live
 3. Laatste nieuws uit de goede doelen wereld
 4. GeefGratis in september telefonisch niet bereikbaar door diverse vakanties
 5. Eigen gratis actie / Friend-to-Friend fundraising platform!
 6. Voorbeelden online donatiemodule via Facebook page
 7. UPDATE: GeefGratis ANBI status ingetrokken - hoorgesprek & hoorverslag
 8. American Express uit de donatiemodule?

 9. Uw gegevens beheren? KLIK HIER! voor het CMS systeem
 10. GeefGratis Helpdesk, GeefGratis feedback, colofon en nieuwsbrief abonnementsinformatie
 
   
   
 

Volg GeefGratis:         

 

Volg TechSoup         

 
   
   
 

1. De 10 voordelen van betaaloptie SMS Machtiging voor goede doelen

Rubriek: donatiemodule

Door: Elio Tagliola, SMS Machtiging

Vanuit aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis hebben we de vraag gekregen wat de voordelen van de SMS Machtigingen optie in de donatiemodule voor de goede doelen zijn. Daar proberen we hieronder kort en krachtig antwoord op te geven.

Sinds 4 mei 2012 kunnen alle goede doelen gebruik maken van SMS Machtiging binnen de donatiemodule van Stichting Geefgratis. Deze laagdrempelige manier biedt donateurs de mogelijkheid om naast eenmalige ook doorlopende machtigingen af te geven en te doneren via hun mobiel/smartphone, table of desktop.De 10 voordelen van SMS Machtiging voor goede doelen
 1. Vaste donateurs werven mogelijk via (doorlopende) SMS Machtigingen
  Voor de invoering van SMS Machtiging was het voor goede doelen alleen mogelijk eenmalige machtiging via de donatiemodule van Stichting GeefGratis te verwerken. De inzet van SMS Machtiging biedt het voordeel dat naast eenmalige ook vaste donateurs geworven kunnen worden.

 2. Donateurs kunnen via een mobiel, tablet of desktop eenvoudig direct doneren
  Het gebruik van de mobiele telefoon en vooral de tablet neemt steeds meer toe, waardoor donateurs naast de desktop meer mogelijkheden tot hun beschikking krijgen om te doneren. SMS Machtiging is hierop afgestemd en optimaal ontwikkeld zodat doneren op de mobiele telefoon en tablet eenvoudig en laagdrempelig is.

 3. Via QR-Codes inzetbaar in on- en offline media (hybride donatie mogelijkheden)
  Naast de mobiele telefoon en tablet neemt ook het gebruik van de QR-code ieder jaar aanzienlijk toe. De QR-code is een eenvoudig manier om advertenties, posters, visitekaartjes, folders, brochures en t-shirts interactief te maken. Interactief biedt het voordeel dat donateurs met de QR-code eenvoudig direct naar de (mobiele) donatiemodule op hun mobiele telefoon of tablet worden geleid.

  Voorbeeld Rode Kruis voor iedereen haalbaar.
  Klik hier om te zien hoe het Rode Kruis tijdens de Vierdaagse van Nijmegen via een QR-code gevraagd heeft donateur te worden. Dit kan ieder goed doel in Nederland zonder investering nu toepassen via GeefGratis en SMS Machtiging. Dit is nu voor alle goede doelen toegankelijk geworden.

 4. Geen incassocontract vereist
  De eisen en criteria voor het aanvragen van een incassocontract zijn de laatste jaren steeds verder aangescherpt. Het is voor veel nieuwe goede doelen dus steeds moeilijker zo niet onmogelijk geworden zelf een incassocontract te verkrijgen. SMS Machtiging biedt het voordeel dat via Stichting Derdengelden GeefGratis goede doelen van de voordelen van incasso en machtigingen gebruik kunnen maken zonder extra kosten en noodzakelijke investeringen.

 5. Donateurs hebben online inzage in hun gegevens
  SMS Machtiging staat voor helder, transparant en overzichtelijkheid als het gaat om machtigingen. Via de SMS Machtiging portaal website hebben donateurs altijd online inzage in hun gegevens en uitstaande donaties.

 6. Goede doelen hebben online inzage in gegevens donateurs
  Helder, transparant en overzichtelijk geldt ook voor goede doelen die via het CMS systeem van Stichting GeefGratis altijd online inzage hebben in de gegevens van hun donateurs. Voor het einde van het jaar zullen ook alle uitstaande (en komende) donaties inzichtelijk gemaakt worden via het CMS systeem.

 7. Geen FTE's nodig voor de verwerking van de SMS Machtigingen
  Het wijzigen en/of opzeggen van donaties kost goede doelen normaliter veel handmatig werk omdat dit in de regel schriftelijk dient te worden gemeld. Via SMS Machtiging vindt deze verwerking volledig automatisch online plaats en bespaart dit goede doelen veel handwerk en kostbare tijd. Donateurs kunnen zelfstandig hun afgegeven machtiging inzien en beheren.

 8. Binnenkort gratis inzetten van "SMS DONATIE [naam goede doel of kenmerk] NAAR 1008"
  Via "SMS DONATIE [naam goede doel of kenmerk] AAN 1008" kunnen goede doelen voor het einde van 2012 gebruik maken van deze gratis SMS-dienst. Donateurs ontvangen een gratis SMS-bericht met unieke code en men kan direct via de donatiemodule van Stichting GeefGratis een SMS Machtiging donatie verstrekken aan uw goede doel.

 9. Geen hoge afdrachten voor premium SMS meer nodig dankzij gratis SMS-dienst
  Premium (ofwel betaalde) SMS-diensten betekenen hoge kosten door afdrachten aan telecombedrijven. Met de komst van de gratis sms-dienst "SMS DONATIE [naam goede doel of kenmerk] AAN 1008" voor het einde van 2012 behoren deze hoge afdrachten tot het verleden. Daarnaast is de hoogte van een donatie niet meer beperkt tot maximaal € 3 per SMS, maar kan de donateur zelf de hoogte van zijn/haar donatie bepalen. Inhoudingen van soms wel 25% of meer bij Premium SMS horen hierdoor tot het verleden en de kans op een vaste donateur stijgt aanzienlijk.

 10. SEPA voorbereid
  GeefGratis en SMS Machtiging doen er alles aan om de doorlopende SMS machtigingen ook in het POST SEPA tijdperk te blijven vewerken. Het is de bedoeling dat deze dienst na 2014 gewoon blijft bestaan en dus Europese SEPA doorlopende machtigingen kan verwerken voor aangesloten goede doelen. De dienst is SEPA voorbereid maar omdat nog niemand weet hoe precies dit in de praktijk verwerkt moet worden geldt dat er nu nog geen garanties gegeven kunnen worden. Echter is volledige ondersteuning van SEPA dus voorbereid.

Over Stichting GeefGratis en SMS Machtiging
Stichting GeefGratis maakt het samen met SMS Machtiging mogelijk (ook voor minder bekende kleine) goede doelen doorlopende machtigingen te ontvangen. Beginnende goede doelen of kleine minder bekende goede doelen hebben vaak een probleem bij het (ver)krijgen van een incassocontract bij hun bank. GeefGratis is vaak benaderd door deze aangesloten goede doelen met de vraag of ze ook doorlopende machtigingen in de donatiemodule kunnen verwerken. Dit is sinds 4 mei 2012 mogelijk en ook nog eens helemaal super hip ingeregeld voor en via smartphones, tablets en desktops.

Voor meer informatie: https://www.smsmachtiging.nl/goed-doel/
 
   
       
   
 

2. 31 juli 2012 gaat de nieuwe donatiemodule live

Rubriek: donatiemodule

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratis

Op 31 juli 2012 zal GeefGratis een vernieuwde donatiemodule live zetten. Veel zullen de aangesloten goede doelen niet zien veranderen omdat een beproefde methode geen aanpassing behoeft. Waarom dan toch deze melding?

In de ochtend van 31 juli 2012 geldt dat de donatiemodule omgezet wordt naar de nieuwe variant. We gaan er van uit dat de donatiemodule niet offline zal gaan en dat mensen gewoon kunnen blijven doneren. Echter tijdens de conversie en migratie kunnen tijdelijk de donatiegegevens niet op te vragen zijn online. Dit zal normaliter binnen 1 uur weer allemaal online komen. De enige wijziging die goede doelen en donateurs zullen zien is dat donateurs nu direct tijdens het doneren al een reactie bij hun donaties kunnen plaatsen.

Mocht er een goed doel zijn dat na 31 juli merkt dat sommige dingen niet meer vlekkeloos werken binnen de donatiemodule dan horen wij dit graag omdat we dit dan zullen moeten onderzoeken. Wij gaan er van uit dat we met de nieuwe van de grond af opnieuw opgebouwde donatiemodule de basis hebben gelegd voor nieuwe mogelijkheden in de toekomst. Denk hierbij aan SEPA etc.
 
   
       
   
 

3. Laatste nieuws

Kort overzicht van het laatste nieuws uit de goede doelen wereld en tweets door/aan @GeefGratis:
 • @techsoup_nl - Ook alle #SBBI organisaties komen nu in aanmerking voor #software #donaties vanuit o.a. #Microsoft via #TechSoup -> ow.ly/csFqL

 • @GeefGratis - Teken voor transparantie. Nieuwsgierig naar de salarissen bij Oxfam Novib of andere non-profits? ow.ly/cqmkb

 • @GeefGratis - Nieuwe #sportvereniging sluit zich aan als non-profit bij #GeefGratis: Beuningse Boys (#bb) - #doneer online: ow.ly/coYJ6

 • @GeefGratis - Crimineel misbruikt een creditcard en doneert 3000 euro. AMEX dreigt nu het contract van #GeefGratis te sluiten. Maffe wereld! Overleg...

 • overig nieuws.... of volg ons Twitter account @geefgratis voor up2date nieuws zoals hierboven.
 
   
       
   
 

4. GeefGratis in september telefonisch niet en via e-mail minder goed bereikbaar door diverse vakanties

Rubriek: Mededelingen

Door: Jordan van Bergen, Sichting GeefGratis

Stichting GeefGratis zal door diverse vakanties in september 2012 telefonisch niet bereikbaar zijn. Mocht in deze periode iets met de webserver(s) van Stichting GeefGratis gebeuren dan kan het zijn dat onze website(s) en/of donatiemodule plat gaan. Wij zijn minder goed dan normaal bereikbaar via e-mail en zullen er ook alles aan doen om iedere vraag zoals normaal te beantwoorden. We kunnen echter niet garanderen dat we iedere vraag binnen 24 uur kunnen beantwoorden. Dit laatste is afhankelijk van een werkende internet verbinding op de vakantiebestemming(en).

Gedurende de vakantieperiode is er niemand fysiek aanwezig om eventuele serverproblemen te verhelpen. Wij hopen echter dat het niet zover zal komen dat er een server tijdens de vakantie afsterft. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat dit gebeurt. We nemen dus een risico en zullen proberen dit risico zoveel mogelijk te beperken. We kunnen echter geen garanties geven dat bij eventuele calamiteiten een en ander snel weer in de lucht zal zijn. Mocht het onverhoopt misgaan dan zullen we natuurlijk onze best doen om zo goed als mogelijk de websites weer online te krijgen (wellicht met rooksignalen vanuit Zuid-Frankrijk, Griekenland, of Italie). Maar ach, waarom zou het misgaan is een veel gehoorde opmerking...... we zullen zien. We hebben dus in ieder geval maatregelen genomen om het risico zoveel als mogelijk te beperken. In de afgelopen 10+ jaar is tijdens de vakantieperiode van stichting GeefGratis niets mis gegaan. We gaan er van uit dat dit deze vakantieperiode ook het geval zal zijn.
 
   
       
   
 

5. Eigen gratis actie / Friend-to-Friend fundraising platform

Rubriek: ANBI

Door: Jordan van Bergen, Sichting GeefGratis

Weet ##goededoelnaam## dat het een eigen gratis te gebruiken actie / Friend-to-Friend fundraising platform heeft via GeefGratis?

Hiermee kun je als goed doel dus de achterban met allerlei acties donatiegelden laten ophalen voor ##goededoelnaam##. Voor een paar mooie voorbeelden wat er mee opgehaald kan worden, zie: Een mooi voorbeeld wat een goed doel met 2 acties weet op te halen: http://www.geef.nl/doel/bosk/acties

Dit kan ##goededoelnaam## nu dus ook per direct inzetten en dit kan zelfs op een eigen actie domeinnaam draaien indien gewenst. Zie hier de uitleg hoe dit ingesteld kan worden.

Dit lijkt ons een ideale tool om de achterban via leuke en fun acties zich in te laten zetten voor ##goededoelnaam## zonder dat je nu tussen andere goede doelen staat. Al deze acties komen echter ook op www.geef.nl te staan zodat we gezamenlijk vanuit 2 kanten fondsenwervend bezig zijn voor jullie goede doel. Voor meer informatie over het platform zie: http://www.geefgratis.nl/internet-concepten/geefsamen-via-geefnl/

De Lage Landen voor het Wereld Natuur Fonds

Zie www.dll4wwf.com. Dit is de eerste koppeling van het GeefSamen via Geef.nl platform aan het bedrijfsleven. Dit kan ##goededoelnaam## dus ook aanbieden aan bedrijven. Zie deze link voor een uitleg van de verschillende opties voor het bedrijfsleven en evenementen. Zodra je een bedrijf hebt dat zich voor jullie wil inzetten dan kunnen wij dit voor jullie begeleiden met dit bedrijf. Alles is live en het is een kwestie van communiceren en toepassen. Zoals gewoonlijk is alles gratis in gebruik.
 
   
       
   
 

6. Voorbeelden online donatiemodule via Facebook page

Rubriek: Facebook

Door: Jordan van Bergen, Sichting GeefGratis

Een tijd terug hebben we in een eerdere nieuwsbrief uitgelegd hoe de donatiemodule van GeefGratis te koppelen aan je eigen Facebook goede doelen page. Hiermee kan er dus online via Facebook gedoneerd worden aan jullie goede doel.

In de vorige nieuwsbrief hebben we om een paar voorbeelden gevraagd hoe goede doelen dit gekoppeld hebben. Hieronder een paar voorbeelden.

Voorbeelden
Zeldzame Ziekten Fonds
Axel Foundation
Stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar
Stichting Dassenwerkgroep Brabant

Hoe ziet het er dan uit?
Op je page kun je een tab toevoegen met ONLINE DONEREN er op, zie hieronder het voorbeeld van de Axel foundation:Als men dus op de collectebus met iDEAL voor online doneren klikt komt men op bijvoorbeeld onderstaande pagina uit (in dit geval Zeldzame Ziekten Fonds:Zo kan men ook direct naar het online doneren gaan, zie bijvoorbeeld: https://www.facebook.com/DassenwerkgroepBrabant/app_156218351098324

LET OP! Alleen op een Facebook page kun je de donatiemodule van GeefGratis zo toevoegen. Dit kan niet op een persoonlijk profiel binnen Facebook.
 
   
       
   
 

7. UPDATE: GeefGratis ANBI status ingetrokken - We wachten op de definitieve uitslag

Rubriek: ANBI

Door: Jordan van Bergen, Sichting GeefGratis

In onze vorige nieuwsbrieven hebben we er al melding van gemaakt dat Stichting GeefGratis wellicht haar ANBI status als het aan de belastingdienst ligt kwijtraakt. Op dinsdag 3 juli hebben we in Den Bosch een gesprek gehad met de belastingdienst en wochten we ons zegje doen naar aanleiding van de reactie van de belastingdienst waarin aangegeven wordt dat ons bezwaarschrift ongegrond wordt verklaard.

Bezwaar
Voor het volledige overzicht hoe zo'n controle gaat etc. hebben we een GeefGratis ANBI dossier online gezet. In dit dossier staat nu ook het hele bezwaarschrift en de daadwerkelijk ingezonden brief richting de belastingdienst en de 1e reactie vanuit de belastingdienst en het hoorverslag . Hiermee houden we alle aangesloten goede doelen op de hoogte. We wachten nu op de definitieve uitslag. Wellicht (vooruitlopend op de zaak) gaan we zelfs via de rechtbank ons gelijk proberen te halen mocht het bezwaar niet toegewezen worden.

Gevolgen?
Deze mededeling heeft gelukkig voor onze gratis te gebruiken internet diensten en aangesloten goede doelen geen enkele consequentie. Of een donatie van een donateur fiscaal aftrekbaar is hangt af van het goede doel waar aan gedoneerd wordt. Dus als een donateur via de diensten van GeefGratis aan een ANBI goed doel doneert dan is deze gift gewoon aftrekbaar. Daar verandert het verliezen van de GeefGratis ANBI status niets aan.
 
   
       
   
 

8. American Express uit de donatiemodule?

Rubriek: donatiemodule

Door: Jordan van Bergen, Sichting GeefGratis

Tot onze schrik kregen wij het bericht vanuit American Express dat ons contract eenzijdig half augustus opgezegd zal worden. Waarom denk je dan?

Wat blijkt? Er is een crimineel geweest die een creditcard van een consument misbruikt heeft om aan 1 goed doel bij GeefGratis aangesloten 3.000 euro te doneren. Deze crimineel heeft dus een creditcardhouder gedupeerd en dat wil iedereen voorkomen natuurlijk. Echter omdat creditcard transacties simpelweg nooit veilig plaatsvinden omdat het betaalmiddel nu eenmaal geen veilig betaalmiddel is kun je als Merchant (afnemer) nooit van te voren 100% weten of er fraude in het spel is. Normaal krijg je dan vanuit een creditcard maatschappij de melding van vermeende fraude met de vraag dit samen uit te zoeken. Zo hebben wij in het verleden al heel veel creditcard fraude weten te voorkomen en daar waar er sprake was van fraude dit samen met bijvoorbeeld Equens, Paysquare, Mastercard en VISA opgelost. Gelukkig heb je hier als goed doel geen last van omdat alle risico's bij GeefGratis liggen. Echter in dit geval gaat het verder omdat American Express op basis van de hoogte van het bedrag heeft besloten het hele account te blokkeren. Dit is via een aangetekende brief bekend gemaakt. Inmiddels zijn we in gesprek met American Express om deze betaalvorm toch te behouden in de donatiemodule voor alle aangesloten goede doelen.

Hieronder een reactie van de medewerker van de fraude afdeling binnen American Express:

Naar aanleiding van ons telefoongesprek, eerder deze morgen, stuur ik u deze e-mail:

We hebben gesproken over de beslissing van American Express om de overeenkomst tussen American Express en uw bedrijf (Stichting DerdenGelden GeefGratis) te beeindigen, naar aanleiding van een buitensporig bedrag aan transacties met gestolen kaarten. (voornamelijk de transactie van € 3000,00 die gemaakt was op de 27ste van Juni)

U heeft verzocht om het besluit nogmaals de overwegen en gaf aan dat u de transactie van € 3000.00 terug kon claimen bij het goede doel en vanaf daar weer terug kon boeken naar American Express/de kaarthouder.

Ik ga het bovenstaande met mijn team-manager overleggen en hoop hierbij tot een positief besluit te komen. Zoals aangegeven, indien mij team-manager besluit de beslissing te herzien,is de kans groot dat wij u verzoeken een aanvullende Full Recourse-Addendum te ondertekenen.

Het Full-Recourse addendum houd het volgende in: Dat wij het recht hebben het volle bedrag van alle door ons onder de Overeenkomst van U gekochte rekeningen (ongeacht of wij daarvoor tevoren toestemming hebben gegeven) op U te verhalen. Wij zullen geen gebruik maken van het verhaalsrecht op grond van dit addendum indien en voorzover oninbaarheid van de de betrokken Rekening(en) het gevolg is van de kredietwaardigheid of solvabiliteit van de Houder van de American Express Kaart. Dit Addendum kan na 6 maand(indien u schriftelijk een verzoek indient) herzien worden, mits er geen nieuwe Fraude transacties zijn geweest.


Omdat niemand wil dat consumenten de dupe worden van fraudeurs is in onze algemene voorwaarden opgenomen dat bij fraude gevallen de transacties teruggeboekt kunnen worden. Dit hebben we in het bovenstaande geval gedaan, het goed doel is hiervan op de hoogte en het bedrag is inmiddels terug bij GeefGratis en de creditcardhouder kan schadeloos gesteld worden. Echter moet nu nog blijken of American Express de medewerking vanuit GeefGratis en het goede doel voldoende acht om het account actief te laten inclusief het addendum wat men wil toevoegen. Hier heeft GeefGratis geen probleem mee omdat we (helaas) toch alle risico's lopen m.b.t. creditcard transacties. We zullen de reactie vanuit American Express in een volgende nieuwsbrief bekend maken.
 
   
   
 

Volg GeefGratis:         

 

Volg TechSoup         

 
   
   
 

Nieuwsbrief abonnementsinformatie

Zorg dat u de nieuwsbrief van Stichting GeefGratis blijft ontvangen!
Voeg info@geefgratis.nl toe aan uw toegestane afzenderslijst of adresboek.


Deze nieuwsbrief is bestemd voor aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis. U krijgt deze e-mail omdat uw goede doel aangesloten is bij Stichting GeefGratis of omdat u partner van Stichting GeefGratis bent en aangegeven heeft de nieuwsbrief aan aangesloten goede doelen te willen ontvangen.

Algemene Voorwaarden
Ieder aangesloten goede doel is akkoord (gegaan) met de algemene voorwaarden (tijdens registratie) die gelden bij Stichting GeefGratis en ontvangt daarom deze nieuwsbrief minimaal op het algemene e-mailadres van de organisatie. Afmelden op het algemen e-mailadres van de organisatie is dus niet mogelijk.

Gepersonaliseerd
Alle nieuwsbrieven worden gepersonaliseerd verstuurd. Dit betekent dat waar u de naam van uw organisatie leest een ander aangesloten goed doel hun naam leest. Mocht echter uw naam direct aangehaald worden in een stuk waarin wij negatief of kritisch reageren over een goed doel dan moet u er van uit gaan dat het daadwerkelijk over uw goede doel gaat. In alle andere vormen geldt dat ieder goed doel persoonlijk aangesproken wordt.

Deze e-mail is verstuurd aan het e-mailadres: ##email##

De GeefGratis nieuwsbrief wordt verstuurd via het Nieuwsbrieven Pakket van Procurios

Uw aansluitnummer bij Stichting GeefGratis: ##aansluitnummer##