Is deze e-mail onleesbaar? Bekijk dan de online versie.
f f f t
Stichting GeefGratis Nieuwsbrief
13e jaargang nieuwsbrief GeefGratis | editie: week 51, December 2013

Beste ##goededoelnaam##,
 

Welkom bij de besloten GeefGratis nieuwsbrief aan 3.000+ aangesloten goede doelen.
Inhoudsopgave

> Inhouding GeefGratis in 2014 omlaag + nieuwe tarieven & mogelijkheden
> Fijne feestdagen!
> OPROEP: vul de enquête in m.b.t. een Europese Stichting (FE)
> Laatste nieuws uit de goede doelen wereld
> Zelf kiezen welke diensten van GeefGratis worden afgenomen
> Hoe 1 actie of evenement het verschil kan maken
> Oude nieuwsbrieven opvragen? KLIK HIER voor het online GeefGratis nieuwsbrieven archief

1. Inhouding GeefGratis in 2014 omlaag + nieuwe tarieven

GeefGratis zal per 1 januari 2014 de inhouding op donaties verlagen naar 8% excl. 21% btw. Hierdoor gaan alle aangesloten goede doelen er op vooruit. Daarnaast introduceren we nieuwe tarieven waarmee het inhoudingspercentage voor goede doelen die meer dan 500 euro per maand ophalen nog verder omlaag kan waardoor er meer bij het goede doel terecht komt.

Schematisch komt het hier op neer:
Die goede doelen die BTW plichtig zijn gaan er vanaf 1 januari 2014 2% op vooruit. Die goede doelen die niet BTW plichting zijn gaan er 0,032% op vooruit per maand. Er is dus geen sprake meer van 10% inhouding. Daarnaast kun je als goed doel nu kiezen tussen 8% inhouding, 5% inhouding of 3% inhouding. Bij interesse in tarief 2 of 3 (tarief 1 staat standaard aan) kan contact opgenomen worden met Stichting GeefGratis.

3. OPROEP: vul de enquête in m.b.t. een Europese Stichting (FE)

GeefGratis heeft de volgende aanvraag binnen gekregen van Leon A. Handjes:
Door dit bericht naar uw leden te sturen kunt u hen informeren omtrent wat wellicht de grootste verandering van fiscale en civiele regelgeving voor deze instellingen tot nu toe zal omhelzen. Toch is het voorstel om te komen tot een Europese Stichting in de sector nog niet bekend. De reden hiervoor is wellicht dat het voorstel nog niet is aangenomen. Inmiddels is het voorstel echter in de laatste fase van besluitvorming aangekomen, hetgeen inhoudt dat de sector nu nog in belangrijke mate invloed kan hebben op de inrichting van het voorstel. Deze enquête wordt tevens uitgezet in andere lidstaten van de Europese Unie. Daarom zullen de resultaten van het onderzoek, mits representatief en valide, (uiteraard in geanonimiseerde vorm) aan de Raad van de Europese Unie ter beschikking worden gesteld.

Wij roepen iedereen op onderstaande te lezen en de enquête in te vullen. We zullen de uitkomsten van het onderzoek dan delen via onze nieuwsbrief.
De Europese Commissie heeft berichten ontvangen dat goede doelen, haar donateurs en haar begunstigden geconfronteerd worden met hindernissen die betrekking hebben op het verrichten van grensoverschrijdende activiteiten. Om deze hindernissen weg te nemen en de interne markt voor goede doelen te verbeteren heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd om te komen tot een verordening betreffende het statuut van een Europese Stichting (FE).

De FE, haar donateurs en haar begunstigden zouden onder andere gebruik kunnen maken van alle fiscale faciliteiten die lidstaten bieden ten aanzien van (giften aan) goede doelen die zijn opgericht naar het nationale recht van de betreffende lidstaat. Een kans om dus meer fondsen te werven in moeilijke tijden. Daarnaast zou de FE als goed doel worden erkend in alle lidstaten, waarmee problemen ten gevolge van (tegenstrijdige) regelgeving van de lidstaten voor veel goede doelen tot het verleden zullen behoren. Ook problemen die bijvoorbeeld zien op verplaatsing van de (statutaire) zetel zullen voor veel goede doelen tot het verleden behoren als het voorstel wordt aangenomen. Tot slot zal een groot aantal sociaal belang behartigende instellingen (SBBI's) mogelijk in aanmerking kunnen komen voor de fiscale faciliteiten die op dit moment slechts ter beschikking worden gesteld aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI's).

Het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's hebben zich reeds positief uitgelaten over het voorstel van de Europese Commissie. De Raad van de Europese Unie zal zich naar verwachting deze maand (december 2013) over het voorstel uitlaten en het voorstel (al dan niet in aangepaste vorm) aannemen.

In verband met het afronden van mijn afstudeerscriptie aan de Universiteit van Tilburg (die betrekking heeft op de Europese Stichting) verzoek ik u vriendelijk om deel te nemen aan de enquête en met name om dit bericht door te sturen naar de organisaties die bij u zijn aangesloten.

De enquête is hier te vinden. of http://goo.gl/Y6izcZ

Met vriendelijke groet,
mr. Leon A. Handjes

4. Laatste nieuws

Kort overzicht van het laatste nieuws uit de goede doelen wereld en tweets door/aan @GeefGratis:

Profile image

Onze GeefSamen actie loopt gesmeerd. Steun jij ons ook en hiermee Stichting Duniya? #goededoel #arcticchallenge fb.me/6j0ncTd1C
Profile image

Steun deze actie, Kom op voor vrijheid (van meningsuiting), ook van ongelovigen @humanverbond @Geef.nl: geef.nl/actie/kom-op-v
Profile image

Gratis shirts van Beuningse Boys en GeefGratis : Op 11 december heeft voetbalvereniging Beuningse Boys samen ... bit.ly/1ftNdNh
Profile image

Vriendenstichting MeanderMC is 100% anbi-proof bit.ly/1jWbu1s. Uw kerstgift is aftrekbaar en krijgt goede bestemming.
Profile image

RT @geefgratis: ow.ly/qQyN6 Mooi voorbeeld via website Hart in Actie hoe via eigen website + geef.nl aan de #ANBI publicatieplic…

Jordan van Bergen

@geefgratis

Tweets over de goede doelen wereld en de gratis te gebruiken diensten van GeefGratis + persoonlijke tweets directeur GeefGratis

http://www.geefgratis.nl


1.613 Followers
1.638 Tweets
1.563 Following

5. Zelf kiezen welke diensten van GeefGratis worden afgenomen

GeefGratis biedt nu alle aangesloten goede doelen de mogelijkheid zelf te kiezen of ze bepaalde diensten aan- of uit zetten die GeefGratis standaard aanbiedt.

Zoals het 1e item in deze nieuwsbrief al laat zien biedt GeefGratis 3 mogelijkheden. In tarief 1 die op dit moment nog door iedereen gebruikt wordt geldt dat alle diensten standaard geactiveerd zijn en geldt 8% inhouding excl. 21% btw op online donaties. Wil je echter als goed doel meer vrijheid dan kun je kiezen voor tarief 2 of 3 waarbij geldt dat de diensten die GeefGratis aanbiedt aan of uit te zetten zijn. Zo kan het zelfs ingesteld worden dat goede doelen die alleen het ANBI logo willen voeren en verder geen diensten van GeefGratis actief willen hebben staan dit bij tarief 2 en 3 kunnen (laten) inregelen.


GeefGratis geeft haar aangesloten goede doelen hiermee meer vrijheid in datgene wat je als goed doel wel/niet actief wil gebruiken of afnemen bij Stichting GeefGratis.

6. Hoe 1 actie of evenement het verschil kan maken

Via de nieuwsbrief zullen we voorbeelden laten zien waarbij duidelijk wordt dat het GeefSamen via Geef.nl platform voor (kleinere minder) bekende goede doelen het verschil kan maken. De actie Drive4Duniya | Arctic Challenge 2014 is zo'n voorbeeld.

Door deze 1e actie voor Stichting Duniya haalt deze stichting direct > 1.400+ euro op. In minder dan 4 dagen tijd heeft deze actie dus voor Stichting Duniya meer dan 1.400 euro opgehaald. Bekijk de voorbeelden die we aandragen en doe hier je voordeel mee. Benader jullie achterban met de vraag in actie te komen.

Stichting FloorGhana heeft daarnaast als voorbeeld een aantal lopers bereid gevonden zich voor hun goede doel in te zetten tijdens de City Pier City Loop Den Haag 2014. Deze acties staan er net op maar zo zie je hoe je de achterban ook via een evenement in actie kunt laten komen voor jullie goede doel.

Slogan op het eigen actieplatform nu selecteerbaar via het CMS
Het is nu mogelijk via het CMS systeem het lettertype van de slogan boven jullie actie platform aan te passen. Dit betreft de tekst: Kom in actie voor ...... Zie bijvoorbeeld: http://knrm.geef.nl/doel/knrm of ons eigen voorbeeld.

Nieuwsbrief abonnementsinformatie

Zorg dat u de nieuwsbrief van Stichting GeefGratis blijft ontvangen! Voeg info@geefgratis.nl toe aan uw toegestane afzenderslijst of adresboek.

Deze nieuwsbrief is bestemd voor aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis. U krijgt deze e-mail omdat uw goede doel aangesloten is bij Stichting GeefGratis of omdat u partner van Stichting GeefGratis bent en aangegeven heeft de nieuwsbrief aan aangesloten goede doelen te willen ontvangen.

Algemene Voorwaarden
Ieder aangesloten goede doel is akkoord (gegaan) met de algemene voorwaarden (tijdens registratie) die gelden bij Stichting GeefGratis en ontvangt daarom deze nieuwsbrief minimaal op het algemene e-mailadres van de organisatie. Afmelden op het algemen e-mailadres van de organisatie is dus niet mogelijk.

Gepersonaliseerd
Alle nieuwsbrieven worden gepersonaliseerd verstuurd. Dit betekent dat waar u de naam van uw organisatie leest een ander aangesloten goed doel hun naam leest. Mocht echter uw naam direct aangehaald worden in een stuk waarin wij negatief of kritisch reageren over een goed doel dan moet u er van uit gaan dat het daadwerkelijk over uw goede doel gaat. In alle andere vormen geldt dat ieder goed doel persoonlijk aangesproken wordt.

Verzendinformatie
Deze e-mail is verstuurd aan het e-mailadres: ##email##
Uw aansluitnummer bij Stichting GeefGratis: ##aansluitnummer##
Volg ons via: 
f   f   f   t