Is deze e-mail onleesbaar? Bekijk dan de online versie.
f f f t
Stichting GeefGratis Nieuwsbrief
13e jaargang nieuwsbrief GeefGratis | editie: week 47, November 2013

Beste ##goededoelnaam##,
 

Welkom bij de besloten GeefGratis nieuwsbrief aan 3.000+ aangesloten goede doelen.
Inhoudsopgave

> Gratis workshop GeefGratis: Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart een succes
> GeefGratis aanwezig op vakdag fondsenwerving - kort verslag
> Laatste nieuws uit de goede doelen wereld
> Meer dan 250+ goede doelen hebben inmiddels de gevraagde transparantie informatie gevuld
> WAT EEN PUINHOOP! De nieuwe geefwet en ANBI publicatieplicht
> Samenwerking met ANBI.nL
> Oude nieuwsbrieven opvragen? KLIK HIER voor het online GeefGratis nieuwsbrieven archief

1. Gratis workshop GeefGratis: Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart een succes

Rubriek: workshops

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratis


Op dinsdag 12 november gaf Petra Hoogerwerf van Veleda advies haar workshop Fondsen werven met hoofd en hart gratis aan zo'n 60 goede doelen die aangesloten zijn bij GeefGratis. De workshop was interactief en de zaal werd echt betrokken bij de workshop door opdrachten die uitgevoerd moesten worden. Mede hierdoor was de workshop succesvol.


De workshop werd als volgt gewaardeerd na evaluatie onder de aanwezige deelnemers:
Uw cijfer voor de workshop van Petra Hoogerwerf: 7,83 (gemiddeld)
Uw cijfer voor de accomodatie: 7,72 (gemiddeld)
Twee mooie cijfers en een geslaagde dag. Ook tijdens de naborrel werden er nog diverse zaken door- en besproken tussen de aanwezigen.

We zullen de komende maanden bekijken welke workshop wellicht weer interessant is voor de aangesloten goede doelen. Zodra er weer een gratis workshop wordt gegeven zullen we dit via de nieuwsbrief bekend maken.

2. GeefGratis aanwezig op vakdag fondsenwerving

Rubriek: Vakdag

Door: Stichting GeefGratis


GeefGratis was afgelopen donderdag 21 november aanwezig op de vakdag fondsenwerving. Hieronder een kort verslag.


Jordan, de directeur van Stichting GeefGratis, was afwezig omdat hij gewoon bij zijn commerciële baas aan het werk was. Wellicht dat een aantal goede doelen dit nog niet weten maar we doen onze werkzaamheden voor GeefGratis in de avonduren en weekenden er bij en er naast. De belangrijkste inkomstenbron voor onszelf halen we dus uit het werken voor een commerciële baas. Gelukkig was Yolanda bereid om voor GeefGratis op de beurs te gaan staan. Ze heeft veel vragen gekregen over de ANBI status van GeefGratis zelf en enorm veel bijval. Weinigen begrijpen waarom onze ANBI status in mei 2012 is ingetrokken. Wijzelf ook niet en daarom gaan we in hoger beroep. We wachten al maanden (opnieuw) wanneer dit hoger beroep zal plaatsvinden.

Ook de publicatieplicht voor ANBI's werd vaak besproken. Hierover in deze nieuwsbrief nog een kijk op de zaak van mijn kant in een apart artikel.

Daarnaast kreeg Yolanda veel geïnteresseerden op de stand m.b.t. het soft- en hardware donatieprogramma Techsoup en hoe beter het geef.nl platform te benutten.

Al met al een geslaagde vakdag fondsenwerving.

3. Laatste nieuws

Kort overzicht van het laatste nieuws uit de goede doelen wereld en tweets door/aan @GeefGratis:

Profile image

Sympathiek RT @geefgratis: GoedeDoelenSticker.nl wil Trijntje Oosterhuis helpen haar belofte na te komen ow.ly/r0cx7
Profile image

ow.ly/qYOSi #Crisis maakt #Belg minder vrijgevig. 6 op 10 Belgen zeggen dat ze door de crisis minder geld geven aan goede doelen
Profile image

De Europese Stichting: Fundatio Europaea afgekort (FE) wordt wellicht een nieuwe Europese rechtsvorm speciaal voor non-profits. Goed idee?
Profile image

Column Peter Verhaar | SEPA wordt ramp voor goede doelen ow.ly/qV1h4 Overdreven. Handmatige transacties zullen meer online gaan.
Profile image

Hoe deur-aan-deur wervers hun diensten aanbieden - Ik ontving de volgende wervende uitnodiging en wil deze... tmblr.co/ZOvROr_e21Or
Profile image

RT @geefgratis: ow.ly/qQyN6 Mooi voorbeeld via website Hart in Actie hoe via eigen website + geef.nl aan de #ANBI publicatieplic…

Jordan van Bergen

@geefgratis

Tweets over de goede doelen wereld en de gratis te gebruiken diensten van GeefGratis + persoonlijke tweets directeur GeefGratis

http://www.geefgratis.nl


1.593 Followers
1.610 Tweets
1.548 Following

4. Meer dan 250+ goede doelen hebben inmiddels de gevraagde transparantie informatie gevuld

Rubriek: CMS

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratis


Via het CMS systeem binnen Geef.nl hebben binnen 1 maand meer dan 250+ goede doelen de gevraagde transparantie informatie gevuld. In totaal zijn er al 200+ goede doelen die een 100% transparantie status op basis van de uit de belastingdienst gevraagde ANBI publicatieplicht hebben gevuld. Daarnaast staan er nu meer dan 2.200+ RSIN nummers bij de goede doelen op geef.nl.

En NIET ANBI organisaties dan?
Het GeefGratis systeem maakt het ook voor NIET ANBI organisaties mogelijke dezelfde informatie te verstrekken waarmee ook zij laten zien net zo transparant te zijn als ANBI organisaties. De overheid moet er niet voor gaan zorgen dat met regelgeving het publiek gaat denken dat NIET ANBI organisaties niet transparant zijn of geen goed werk verrichten. De hele ANBI status is niets anders dan een fiscaal stempeltje waar we met zijn allen veel te veel waarde aan hechten. GeefGratis maakt het voor niet ANBI organisaties in ieder geval mogelijk om dezelfde informatie aan het publiek te verstrekken en dus ook te kunnen laten zien dat ze 100% transparant zijn op basis van de gestelde transparantie publicatieplicht vanuit de belastingdienst m.b.t. ANBI's.

Het RSIN nummer beheren wij (op dit moment) zelf en hopen dat goede doelen aan ons gaan vragen hoe dit in te voeren. Dus we gaan deze vraag wel vaker krijgen maar dat is dus ook de bedoeling (op dit moment). Wij willen een bewijs van ieder goed doel hebben (kopie up-to-date KvK of beschikking ANBI) waar het RSIN nummer op staat. Dan voeren wij dit zelf in de database in en gaat de transparantie status weer met 10% omhoog. Dit bewijs met daarop het RSIN nummer mag ingescand per e-mail toegestuurd worden.

Een paar 100% transparantie ANBI voorbeelden
http://www.geef.nl/doel/2057/transparantie
http://www.geef.nl/doel/6211/transparantie
http://www.geef.nl/doel/86/transparantie
http://www.geef.nl/doel/270/transparantie
http://www.geef.nl/doel/1512/transparantie
etc.

Laat ook zien dat jullie organisatie transparant is en in het bezit is van de ANBI status en vul dus de data aan via het CMS systeem binnen Geef.nl als moderator van jullie goede doel. Verderop in deze nieuwsbrief uitleg hoe de gegevens te beheren.

5. WAT EEN PUINHOOP! De nieuwe geefwet en ANBI publicatieplicht

Rubriek: geefwet

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratis


Het gesloten convenant tussen de overheid en de brancheverenigingen in de non-profit sector en de geefwet zijn nu een tijdje bekend en per 1 januari 2014 moeten ANBI's aan de publicatieplicht voldoen. Daar waar de informatie over de goede doelen wereld op centrale plaatsen te vinden was in het verleden is het door de met paddenstoelen uit de grond geschoten betaalde ANBI portals een grote PUINHOOP geworden.

Voor ons het bewijs dat de afspraken tussen de brancheverenigingen en onze overheid juist voor minder transparantie zorgen en verdere versnippering van data. Het publiek is dus niet geholpen met datgene wat onze overheid en brancheverenigingen goed achten voor de goede doelen wereld. In plaats van zelfregulering waarbij de data prima en centraal beschikbaar was zorgt deze regulering vanuit de overheid voor een enorme PUINHOOP. De versnippering van data over tientallen websites zal onze overheid in de toekomst gaan aangrijpen om te vertellen dat zelfregulering niet heeft geholpen waardoor er verdere regulering vanuit de overheid noodzakelijk wordt. De brancheverenigingen zullen dit omarmen om zo nog meer druk te zetten om te komen tot verplichte en "MARK MY WORDS!" betaalde registratie in een centrale databank voor goede doelen. Daarnaast zullen er meer logo's komen die het allemaal nog minder duidelijk maken en is de overheid samen met de brancheverenigingen bezig te komen tot een nieuw keurmerk waarbij dit keurmerk naar alle waarschijnlijkheid verplicht gekoppeld wordt aan het wel/niet krijgen van de ANBI status. Niemand moet vergeten dat er op de achtergrond vele belangen spelen waarbij de donateur helemaal niet centraal staat. Het is eerder een belangenstrijd geworden om de gevestigde orde intact te houden.

Lees bovenstaande alinea nog een paar keer goed door zodat direct bekend is wat er de komende tijd staat te gebeuren. Roerige tijden in goede doelen land dus. Meer administratieve lasten, meer kosten en uiteindelijk een overheid die ingrijpt omdat regulering noodzakelijk wordt geacht. Laat ik eindigen door te zeggen dat onze overheid zelf de veroorzaker van deze puinhoop is en uit is op regulering van de non-profit sector.

6. Samenwerking met ANBI.nl

Rubriek: ANBI publicatieplicht

Door: Jordan van Bergen, Techsoup Nederland


Door de enorme puinhoop die veroorzaakt is m.b.t. de ANBI publicatieplicht door onze overheid en de brancheverenigingen heeft GeefGratis besloten samen te werken met ANBI.nl. Dit omdat ANBI.nl volgens ons het enige juiste betaalde opstartpunt voor ANBI organisaties is om meer informatie over hun organisatie bekend te maken aan het publiek naast de gratis varianten via bijvoorbeeld Geef.nl.

De domeinnaam ANBI.nl sluit het beste aan bij ANBI organisaties en ANBI.nl heeft een licentie genomen op het ANBI logo dat gratis door GeefGratis aan aangesloten goede doelen wordt aangeboden. Alleen portals die met GeefGratis een licentieovereenkomst sluiten mogen het ANBI logo op hun portal website gebruiken. Daarnaast wordt bezoekers de mogelijkheid geboden te schenken en te doneren. Bij het doneren kan de donatiemodule van Stichting GeefGratis worden ingezet.


Via ANBI.nl kunt u dus mits u de juiste informatie aanlevert voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Daarnaast kunt u via ANBI.nl extra informatie verstrekken en fondsen werven doordat u een donatiemodule kunt koppelen aan uw vermelding. ANBI.nl gebruikt de gegevens alleen voor het publiceren van de benodigde gegevens voor het verkrijgen of behoud van de ANBI status en zal deze niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Daarnaast wordt er geen waardeoordeel gegeven over uw organisatie.

Voordelen ANBI.nl
  • Onafhankelijk;
  • Informatie over de ANBI regelgeving;
  • Informatie over de giftenaftrek
  • Rekenmodules
  • Rechtstreekse KvK datakoppeling;
  • Fondsen werven;
Kosten
Voor de vermelding op ANBI.nl wordt een abonnementstarief gehanteerd. Hiervoor ontvangt u uw eigen overzichtspagina waarbij uw organisatie de verplichte informatie kan ontsluiten. Daarnaast kunt u de donatiemodule van Stichting GeefGratis koppelen. Donateurs periodieke schenkingsovereenkomsten laten aanvragen en gebruik maken van de rekentools die het belastingvoordeel berekenen van giften aan ANBI's. Stichting GeefGratis krijgt binnen de samenwerking GEEN vergoeding vanuit ANBI.nl.

Nieuwsbrief abonnementsinformatie

Zorg dat u de nieuwsbrief van Stichting GeefGratis blijft ontvangen!
Voeg info@geefgratis.nl toe aan uw toegestane afzenderslijst of adresboek.


Deze nieuwsbrief is bestemd voor aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis. U krijgt deze e-mail omdat uw goede doel aangesloten is bij Stichting GeefGratis of omdat u partner van Stichting GeefGratis bent en aangegeven heeft de nieuwsbrief aan aangesloten goede doelen te willen ontvangen.

Algemene Voorwaarden
Ieder aangesloten goede doel is akkoord (gegaan) met de algemene voorwaarden (tijdens registratie) die gelden bij Stichting GeefGratis en ontvangt daarom deze nieuwsbrief minimaal op het algemene e-mailadres van de organisatie. Afmelden op het algemen e-mailadres van de organisatie is dus niet mogelijk.

Gepersonaliseerd
Alle nieuwsbrieven worden gepersonaliseerd verstuurd. Dit betekent dat waar u de naam van uw organisatie leest een ander aangesloten goed doel hun naam leest. Mocht echter uw naam direct aangehaald worden in een stuk waarin wij negatief of kritisch reageren over een goed doel dan moet u er van uit gaan dat het daadwerkelijk over uw goede doel gaat. In alle andere vormen geldt dat ieder goed doel persoonlijk aangesproken wordt.

Nieuwsbrief archief
Het Nieuwsbrief archief kan via de volgende link opgevraagd worden: http://www.geefgratis.nl/nieuwsbrieven

Verzendinformatie
Deze e-mail is verstuurd aan het e-mailadres: ##email##

De GeefGratis nieuwsbrief wordt verstuurd via het Nieuwsbrieven Pakket van Procurios

Uw aansluitnummer bij Stichting GeefGratis: ##aansluitnummer##


Volg ons via: 
f   f   f   t