Is deze e-mail onleesbaar? Bekijk dan de online versie.
f f f t
Stichting GeefGratis Nieuwsbrief
13e jaargang nieuwsbrief GeefGratis | editie: week 43, Oktober 2013

Beste ##goededoelnaam##,
 

Welkom bij de besloten GeefGratis nieuwsbrief aan 3.000+ aangesloten goede doelen.
Inhoudsopgave

> GRATIS voldoen aan de ANBI publicatieplicht
> Hoe de publicatieplicht gegevens in te voeren?
> Laatste nieuws uit de goede doelen wereld
> Gratis infomiddag bij #SAP mbt analyse- en rapporteringstools voor non-profits
> Oude nieuwsbrieven opvragen? KLIK HIER voor het online GeefGratis nieuwsbrieven archief

1. GRATIS voldoen aan de ANBI publicatieplicht per 2014

Rubriek: ANBI

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratis


Vanaf 1 januari 2014 moet een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) een aantal gegevens publiceren op een internet website site en gelden er dus nieuwe voorwaarden aan het hebben van de ANBI status vanuit de belastingdienst. Stichting GeefGratis maakt het nu voor alle goede doelen in Nederland mogelijk GRATIS te voldoen aan deze publicatieplicht.

Jullie ANBI publicatieplicht internet adres is:

http://www.geef.nl/doel/##aansluitnummer##/transparantie

Ik kan toch ook gewoon via onze eigen website aan deze publicatieplicht voldoen?
Ja, dat is ook mogelijk en zeker aan te raden om het ook op jullie eigen website te plaatsen. Maar doe beide! is ons advies. Stichting GeefGratis toont namelijk op basis vanuit de eisen van de belastingdienst vanaf nu een transparantie status op de website www.geef.nl en door het ANBI publicatieplicht internet adres op geef.nl door te geven aan de belastingdienst heeft uw organisatie ook direct een fondsenwervende publicatieplicht internet adres.

Het internet adres moet minimaal het volgende bevatten:
 • de naam van de instelling
 • het RSIN nummer / fiscaal nummer
 • het post- of bezoekadres van de instelling
 • een duidelijke beschrijving van de doelstelling
 • de hoofdlijnen van het beleidsplan
 • de naam en functie van de bestuurders
 • het beloningsbeleid
 • een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten
 • een financiële verantwoording
Update jullie gegevens!
Voor die organisaties die niet al deze data ingevoerd hebben via het CMS systeem binnen Geef.nl zal de transparantie status onder de 100% liggen. Alleen die organisaties die daadwerkelijk alle bovenstaande gegevens ook via het CMS systeem binnen Geef.nl ingevuld hebben geldt dat er een transparantie status van 100% getoond wordt. De meeste aangesloten goede doelen zitten standaard al op 50% maar wij raden alle aangesloten goede doel aan zo snel als mogelijk de gegevens aan te vullen zodat ook uw goede doel met een transparantie status van 100% op www.geef.nl staat. Dit biedt niet alleen onze overheid maar ook de donateurs meer vertrouwen.

De juiste URL doorgeven aan de belastingdienst
In het najaar zal de belastingdienst het internet adres van uw instelling opvragen waarop de informatie met betrekking tot de publicatieplicht terug te vinden is. Omdat binnen www.geef.nl er 1 specifieke (ANBI) transparantie pagina individueel per goed doel op te vragen is en op deze pagina ook direct gedoneerd kan worden geldt dat door dit internet adres te gebruiken de belastingdienst zal verwijzen naar de pagina over jullie goede doel met daarop direct de mogelijkheid om online te doneren en in actie te komen voor jullie goede doel. De belastingdienst gaat dit meehelpen met jullie fondsenwerving en kom in actie mogelijkheid indien het internet adres van geef.nl doorgegegeven wordt.

Jullie ANBI publicatieplicht internet adres is:

http://www.geef.nl/doel/##aansluitnummer##/transparantie

Deel dit bericht met je collega goede doelen
Stichting GeefGratis is (hoe kan het ook anders met zo'n naam) weer het eerste internet portaal in Nederland die het GRATIS ! mogelijk maakt te voldoen aan de publicatieplicht vanuit de overheid. Wij vinden het net als u verwachten wij niet kunnen dat non-profits opgezadeld worden met eventuele kosten om te voldoen aan deze publicatieplicht. Wij helpen dus graag mee om dit voor ieder goed doel in Nederland gratis mogelijk te maken.

Zie: www.goededoelenwereld.nl/anbi/gratis-voldoen-aan-de-anbi-publicatieplicht-per-2014-via-geef-nl.html voor meer informatie en deel deze pagina zodat alle goede doelen in Nederland weten dat er ook GRATIS voldaan kan worden aan de publicatieplicht en dat het hiervoor helemaal niet noodzakelijk is kosten te maken.

We blijven de ontwikkelingen m.b.t. de publicatieplicht volgen
Dit is de eerste stap in het voldoen aan de publicatieplicht vanuit onze overheid en de belastingdienst. Wellicht gaan er nog wijzigingen t.z.t. plaatsvinden. Ook dan geldt dat wij er alles aan doen om zonder kosten dit mogelijk te maken voor non-profits in Nederland. Het moet niet zo zijn dat een overheidsmaatregel goede doelen in Nederland geld gaat kosten. De eerste stappen zijn gezet en mocht blijken dat iets nog niet 100% functioneert of ergens aanpassing behoeft dan zullen we dit communiceren via de nieuwsbrief.

2. Hoe de publicatieplicht gegevens in te voeren?

Rubriek: CMS

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratis


Via het CMS systeem binnen Geef.nl is het mogelijk binnen een paar minuten te voldoen aan de nieuwe ANBI wetgeving per 1 januari 2014

Ieder goed doel is zelf verantwoordelijk voor het up2date houden van de NAW gegevens en omschrijving van het goede doel en de transparantie gegevens waarom de belastingdienst vraagt. Dit kan via het CMS systeem van GeefGratis binnen Geef.nl. Login via: https://www.geef.nl/login/ als moderator van jullie goede doel. Niet meer bekend wie jullie moderator is? Gebruik dan deze functie: http://www.geef.nl/moderator Iedere organisatie kan dus helemaal zelfstandig de informatie aanpassen en daarmee de gegevens up2date houden. Hieronder vallen:
 • NAW gegevens
 • Logo organisatie
 • Bank gegevens
 • Donatiegegevens & donateurs
 • Transparantie gegevens t.b.v. ANBI publicatieplicht en transparantie status
Een handleiding hoe de gegevens te beheren is op de volgende locatie als PDF document te downloaden: www.geefgratis.nl/images/pdf/geef/geef-punt-nl-handleiding-cms-goededoelen.pdf

Na inloggen als moderator van jullie goede doel zie je helemaal boven in beeld de CMS button verschijnen:


Klik hier op. Nu worden alle CMS opties getoond. In het 1e menu links staan de volgende opties:


Via de opties [Transparantie] en [Bestuurders beheren] kunnen de volgende gevraagde informatie m.b.t. de publicatieplicht ingevuld worden:
 • de naam van de instelling
 • een duidelijke beschrijving van de doelstelling
 • de hoofdlijnen van het beleidsplan
 • de naam en functie van de bestuurders
 • het beloningsbeleid
 • een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten
 • een financiële verantwoording
De overige items hebben de meeste goede doelen al ingevuld. Voor het beleidsplan en jaarverslag is het mogelijk dit via een bestand te uploaden omdat de meeste goede doelen dit al lang en breed gereed hebben en klaar hebben liggen als PDF of WORD document. Kwestie van uploaden en jullie transparantie status stijgt per onderdeel met 10%. Het moet dus mogelijk zijn binnen een paar minuten de 100% te bereiken waarna het internet adres doorgegeven kan worden als de belastingdienst hier om vraagt in het najaar.

Jullie ANBI publicatieplicht internet adres is:

http://www.geef.nl/doel/##aansluitnummer##/transparantie

3. Laatste nieuws

Kort overzicht van het laatste nieuws uit de goede doelen wereld en tweets door/aan @GeefGratis:

Profile image

ow.ly/q2YYO Gratis infomiddag bij #SAP mbt analyse- en rapporteringstools voor non-profits. Aanmelding via link in deze tweet.
Profile image

GRATIS voldoen aan de ANBI publicatieplicht per 2014 via Geef.nl, zie: goededoelenwereld.nl/anbi/gratis-vo…
Profile image

>60 inschrijvingen voor de #workshop die GeefGratis gratis aan aangesloten goede doelen op dinsdag 12 november geeft. Inschrijving gesloten.
Profile image

ow.ly/pe69C Bedoelen de goede doelen het wel zo goed? "Ik vind dit een treurige ontwikkeling. Verre van slim" aldus de columnist

Jordan van Bergen

@geefgratis

Tweets over de goede doelen wereld en de gratis te gebruiken diensten van GeefGratis + persoonlijke tweets directeur GeefGratis

http://www.geefgratis.nl


1.556 Tweets
1.509 Following
1.551 Followers
47 Klout

4. Gratis infomiddag bij #SAP mbt analyse- en rapporteringstools voor non-profits

Rubriek: donatieprogramma

Door: Jordan van Bergen, Techsoup Nederland


Wilt u als non-profit organisatie doeltreffend communiceren over uw activiteiten? Maar heeft u niet de resources om te investeren in slimme softwareoplossingen. Het donatieprogramma van SAP oplossingen via Techsoup Nederland kan u helpen!

Voor meer informatie en aanmelding, zie: Nieuwsbrief Techsoup Nederland.

Nieuwsbrief abonnementsinformatie

Zorg dat u de nieuwsbrief van Stichting GeefGratis blijft ontvangen!
Voeg info@geefgratis.nl toe aan uw toegestane afzenderslijst of adresboek.


Deze nieuwsbrief is bestemd voor aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis. U krijgt deze e-mail omdat uw goede doel aangesloten is bij Stichting GeefGratis of omdat u partner van Stichting GeefGratis bent en aangegeven heeft de nieuwsbrief aan aangesloten goede doelen te willen ontvangen.

Algemene Voorwaarden
Ieder aangesloten goede doel is akkoord (gegaan) met de algemene voorwaarden (tijdens registratie) die gelden bij Stichting GeefGratis en ontvangt daarom deze nieuwsbrief minimaal op het algemene e-mailadres van de organisatie. Afmelden op het algemen e-mailadres van de organisatie is dus niet mogelijk.

Gepersonaliseerd
Alle nieuwsbrieven worden gepersonaliseerd verstuurd. Dit betekent dat waar u de naam van uw organisatie leest een ander aangesloten goed doel hun naam leest. Mocht echter uw naam direct aangehaald worden in een stuk waarin wij negatief of kritisch reageren over een goed doel dan moet u er van uit gaan dat het daadwerkelijk over uw goede doel gaat. In alle andere vormen geldt dat ieder goed doel persoonlijk aangesproken wordt.

Nieuwsbrief archief
Het Nieuwsbrief archief kan via de volgende link opgevraagd worden: http://www.geefgratis.nl/nieuwsbrieven

Verzendinformatie
Deze e-mail is verstuurd aan het e-mailadres: ##email##

De GeefGratis nieuwsbrief wordt verstuurd via het Nieuwsbrieven Pakket van Procurios

Uw aansluitnummer bij Stichting GeefGratis: ##aansluitnummer##


Volg ons via: 
f   f   f   t