Stichting GeefGratis
  Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief GeefGratis | 13e jaargang nieuwsbrief GeefGratis | editie: week 5, 2013.
 
   
 
Beste ##goededoelnaam##,
Welkom bij de besloten nieuwsbrief aan 3.000+ aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis.
 1. Laat vierdaagse lopers nu gratis in actie komen met jullie eigen actie platform!
 2. Nieuwe fondsen werven? Dat kan, dankzij ongebruikte cadeaubonnen!
 3. De SEPA Hype! - DEEL 2 - SepaStudio
 4. De GoedeDoelenSticker© rekent af met collectant
 5. Laatste nieuws
 6. De nieuwe generatie Microsoft Office is er!
 7. (Aankomende) Wijzigingen CMS omgeving GeefGratis

 8. Uw gegevens beheren? KLIK HIER! voor het nieuwe CMS systeem
 9. Uw donaties opvragen/downloaden? KLIK HIER! voor het oude CMS systeem
 10. GeefGratis Helpdesk, GeefGratis feedback, colofon en nieuwsbrief abonnementsinformatie
 
   
   
 

Volg GeefGratis:         

 

Volg TechSoup         

 
   
   
 

1. Laat vierdaagse lopers nu gratis in actie komen met jullie eigen actie platform!

Rubriek: friendraising

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratisZoals in de vorige nieuwsbrief aangekondigd geldt dat er nu ook evenementen toegevoegd zijn aan het actiefplatform GEEF.NL. Dit geldt niet alleen voor www.geef.nl maar ook voor uw eigen actie platform. Laat bijvoorbeeld vierdaagse lopers nu gratis in actie komen via en op jullie eigen actie platform!.

Stichting GeefGratis vindt dat particulieren en bedrijven die in actie willen komen niet eerst geconfronteerd moeten worden met een website waarop inschrijfgeld betaald moet worden om een actie online te krijgen op een website. Iedereen die in actie wil komen voor een goed doel moet dit wat ons betreft zonder tegenprestatie kunnen opstarten. Een paar voorbeeld evenementen waar acties aan gekoppeld zijn inmiddels: Dit zijn maar een paar voorbeelden. Zie hier het voorbeeld van Microkrediet voor Moeders hoe zo'n evenement op jullie eigen actieplatform naar boven komt. Ieder goed doel heeft dus een eigen actie platform waarom nu ook evenementen en bedrijven aan toegevoegd zijn.
 
   
       
   
 

2. Nieuwe fondsen werven? Dat kan, dankzij ongebruikte cadeaubonnen!

Rubriek: cadeaubonnen

Door: Roel Koppes, voorzitter Stichting CadeaubonDonerenGoede doelen zijn continu op zoek naar nieuwe inkomstenstromen waarmee zij hun steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. Stichting CadeaubonDoneren biedt goede doelen de mogelijkheid fondsen te werven dankzij cadeaubonnen! Waarom? Net als u willen wij de wereld een betere plek maken.Stichting CadeaubonDoneren is een overkoepelende stichting voor alle Nederlandse goede doelen; klein, groot, lokaal, nationaal en internationaal. De Stichting is in 2012 opgericht, is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en heeft als doel:
 • als lobbyist te fungeren tussen donateurs en goede doelen zodat de cadeaubon als algemeen donatiemiddel (fondsenwervendmiddel) in Nederland wordt geaccepteerd
 • via haar platform www.CadeaubonDoneren.nl cadeaubonnen te werven ten behoeve van aangesloten Nederlandse goede doelen
 • gedoneerde cadeaubonnen om te zetten in contant geld en deze gelden door te storten naar de begunstigde goede doelen.
Er ligt in Nederland 300 tot 500 miljoen euro aan ongebruikte cadeaubonnen in de keukenla. Kan uw goed doel hier een deel van gebruiken? Wilt u meer fondsen werven? Klik HIER en kom erachter wat Stichting CadeaubonDoneren voor u kan betekenen.

Stichting CadeaubonDoneren is statutair gevestigd in Amsterdam. Het inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam is 56368720.

Stichting GeefGratis helpt Stichting CadeaubonDoneren door de goede doelen informatie via een web api beschikbaar te stellen. Hierdoor kunnen consumenten op de website van Stichting CadeaubonDoneren sneller en makkelijker jullie als goed doel zoeken, vinden en selecteren als het goede doel waaraan hun ongebruikte cadeaubon gedoneerd moet worden.

LET OP! Indien u niet wilt dat uw goede doelen data bij deze organisatie terecht komt kunt u besluiten uw overeenkomst met Stichting GeefGratis op te zeggen.
.
 
   
       
   
 

3. De SEPA Hype! - DEEL 2 - SepaStudio

Rubriek: SEPA

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratisIn een vorig blog ben ik uitgebreid ingegaan op de hype die rondom SEPA hangt. In het volgende item wil ik ingaan op de mogelijke oplossingen voor eventuele SEPA uitdagingen. Zo had Stichting GeefGratis voor haarzelf 1 grote prangende vraag: "Hoe betalen we via SEPA uit aan de aangesloten goede doelen?" Hiervoor moet de huidige uitbetaling via clieop03 dus naar naar SEPA aangepast worden.SepaStudio
We gebruiken tot nu toe een super simpel Windows programma genaamd Clieopatra om een uitbetaal clieop03 bestand te maken richting alle aangesloten goede doelen. Dus 12x per jaar genereren wij een clieop03 bestand om alle aangesloten goede doelen die donaties in een bepaalde maand gekregen hebben uit te betalen. Clieop03 zal verdwijnen en vervangen worden door een SEPA uitbetaalbestand. We hadden nog geen idee of er een simpel programma is die het genereren van deze uitbetaalbestanden mogelijk maakt maar wat blijkt? De maker van Clieopatra heeft al een tijdje SepaStudioonline staan waarmee dit mogelijk moet worden. Zie: www.clieopatra.com voor meer info over SEPAstudio. Voor GeefGratis zijn de volgende features het belangrijkste:
 • Aanmaken van SEPA overschrijvingen (SCT)
Meer hebben wij niet nodig om uit te kunnen betalen maar SepaStudiokan nog veel meer zoals:
 • Aanmaken van SEPA euro incasso’s (SDD) *
 • Aanmaken van SEPA overschrijvingen (SCT) **
 • Inlezen van CLIEOP-bestanden, waarna u deze weg kunt schrijven als SEPA. (Hiervoor dient in het adresboek van SepaStudio de voor SEPA relevante informatie vooraf te zijn ingevoerd)
 • Historie van aangemaakte SEPA-bestanden. Batches uit de historie kunnen geprint worden.
 • Aanmaken van machtigingen/mandaten vanuit het adresboek (in RTF-formaat, dus ook te gebruiken zonder MS Word)
 • Inlezen van adreslijsten in CSV-formaat (Excel-voorbeeldbestanden bijgeleverd)
 • Inlezen van incasso- en betaalopdrachten in CSV-formaat (Excel-voorbeeldbestanden bijgeleverd)
Het lijkt er op dat deze uitdaging dus ook alweer geregeld is en GeefGratis heeft inmiddels een licentie gekocht van SepaStudio. Nu nog wat zaken op de rit hebben en wellicht kunnen we in juli 2013 alvast een eerste SEPA uitbetaling doen om te zien of het allemaal goed werkt.
 
   
       
   
 

4. Waarom GeefGratis samenwerkt met de GoedeDoelenSticker©

Rubriek: bel-niet-aan

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratisEr komt geen bel-niet-aan-register. Dat is goed nieuws voor de goede doelen wereld omdat collectanten nu kunnen blijven aanbellen bij mensen en daarbij vragen om een bijdrage of om vaste donateur te worden. Iedereen kent ze inmiddels wel, de jonge student(es) met een mooi jasje en het logo van het goede doel er op die probeert je aan de deur van je eigen huis vaste donateur te laten worden van het goede doel in kwestie.

Irriatie
Wat diezelfde goede doelen sector vergeet is dat de irritatie hierover aan het toenemen is en de consument steeds beter op de hoogte is waar hij recht op heeft. Daarnaast is de consument mondiger geworden en zal deze zich eerdere later horen als men het ergens niet mee eens is. Gelukkig is er sinds kort ook voor die mensen die geïrriteerd raken door collectanten of studenten aan de deur een simpele maar doelmatige en positieve oplossing, de GoedeDoelenSticker©.

de GoedeDoelenSticker©
Waarom de GoedeDoelenSticker© en waarom helpt hier Stichting GeefGratis aan mee is mij af en toe gevraagd. De antwoorden zijn eigenlijk vrij simpel. De voornaamste reden van Stichting GeefGratis om de organisatie achter de GoedeDoelenSticker© te helpen is het feit dat zij vanuit een positieve gedachten mensen laten doneren aan een goed doel en daarbij tegen een extra (gering) bedrag de GoedeDoelenSticker© opsturen. Dus in plaats van het negatieve kan iedereen die de sticker besteld heeft via een donatie laten zien daadwerkelijk gegeven te hebben aan een goed doel in Nederland. Aan de ene kant weer je dus de collectant in het vervolg en aan de andere kant kun je tonen dat je een bijdrage aan een betere wereld geleverd hebt.

Maar dit was niet de voornaamste reden van GeefGratis om samen te werken met de initiatiefnemers achter de GoedeDoelenSticker©. Het is GeefGratis al jaren een doorn in het oog dat er een select groepje goede doelen toegang krijgt tot bepaalde mogelijkheden waardoor ze meer kans maken op het werven van fondsen dan andere goede doelen die wellicht net zo'n goed werk (willen) verrichten. Stichting GeefGratis vindt dat alle goede doelen in Nederland, met of zonder keurmerk gebruik moeten kunnen maken van alle mogelijkheden die fondsenwerving hun biedt en waarbij ze achter gesloten worden van de "gevestigde orde". Naast deze 2 belangrijke punten voor GeefGratis zijn er natuurlijk nog meer redenen waarom het goed is samen te werken met de GoedeDoelenSticker©
 • Collecteren is ‘ouderwets’ en veel te duur.
 • Maar 26 Goede Doelen van de 3000 kunnen collecteren.
 • De collectant belt ‘altijd’ precies aan als het niet uitkomt.
 • Contant geld op straat is tegenwoordig jammer genoeg gevaarlijk.
 • U zich bijna verplicht voelt om iets te geven en geen nee wilt zeggen.
De officiële sticker is iets groter dan een postzegel en meet 2,7 bij 3,5 cm (breedte/hoogte). Hij past goed op een normale deurpost (bijvoorbeeld vlak onder of bij de bel) en is van speciaal materiaal zodat het een jaar lang goed blijft zitten en netjes blijft (afwasbaar). De hechting is goed en veilig zodat u bij normaal gebruik de sticker weer heel eenvoudig kunt verwijderen.

Voor meer informatie, zie: www.goededoelensticker.nl.

Stichting GeefGratis helpt De GoedeDoelenSticker door de goede doelen informatie van aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis via een web api beschikbaar te stellen. Hierdoor kunnen consumenten op de website van De GoedeDoelenSticker sneller en makkelijker jullie als goed doel zoeken, vinden en selecteren als het goede doel waaraan zij willen doneren in ruil voor zo'n sticker.

LET OP! Indien u niet wilt dat uw goede doelen data bij deze organisatie terecht komt kunt u besluiten uw overeenkomst met Stichting GeefGratis op te zeggen.
.
 
   
       
   
 

5. Laatste nieuws

Kort overzicht van het laatste nieuws uit de goede doelen wereld en tweets door/aan @GeefGratis:

Profile image

geefgratis

Crisis heeft negatief effect op geefintentie goede doelen volgens #GfK in 2013: http://ow.ly/h33AP
Profile image

geefgratis

Wilt u ook niet langer collectanten aan de deur maar wel geld blijven doneren? Bestel dan hier de... http://fb.me/2sKfQMwZ3
Profile image

geefgratis

Bericht van een tijdje terug maar toch nog maar even herhalen: http://ow.ly/hm3OJ Phishers mikken op verenigingen en stichtingen.
Profile image

geefgratis

Donaties nieuwe Office 2013 producten nu beschikbaar: http://ow.ly/hdF7s voor de nieuwsbrief en http://ow.ly/hdF8N voor het overzicht.
Profile image

geefgratis

LET OP! Er zijn weer spooknota's in omloop. Let op btw 19% en KvK nummer dat niet meer bestaat: http://bit.ly/U7Gheu pic.twitter.com/N8bIneoA

Jordan van Bergen

@geefgratis

Tweets over de goede doelen wereld en de gratis te gebruiken diensten van GeefGratis + persoonlijke tweets directeur GeefGratis

http://www.geefgratis.nl


1.264 Tweets
1.231 Following
1.315 Followers
 
   
       
   
 

6. De nieuwe generatie Microsoft Office is er!

Rubriek: Soft- en hardware donatieprogramma

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratisDe nieuwste versie van Microsoft Office is officieel gelanceerd! Verenigingen en stichtingen die in aanmerking komen kunnen vanaf nu Office Standard en Professional producten aanvragen via het software donatie programma van Techsoup Nederland waarbinnen onder andere deze Microsoft producten gedoneerd worden.De jongste telg van de paradepaardjes onder de Microsoft-software producten biedt tal van nieuwe functies en voordelen ten opzichte van Office 2010. Onder de belangrijkste innovaties citeren we: de rechtstreekse integratie met SkyDrive (een online opslagruimte) om uw documenten te synchroniseren bij het werken met verschillende apparaten, heel wat nieuwe grafische opties en de mogelijkheid om PDF-bestanden te openen en te bewerken in Word.

Als u al via Techsoup Nederland een Microsoft Office donatie hebt ontvangen met inbegrip van Software Assurance (die nog steeds geldig is), kunt u naar de laatste versie van Office upgraden zonder extra kosten.

De nieuwe Office is geoptimaliseerd voor Windows 8
Organisaties die in aanmerking komen kunnen ook donaties aanvragen van upgrades naar Windows 8 Professional en het Windows 8 Enterprise bestuurssystemen. Met een nieuw ontwerp van haar grafische gebruikersinterface, gericht op mobiel gebruik en waarbij traditionele iconen plaats maken voor 'tegels' (tiles), betekent Windows 8 een belangrijke innovatie tegenover de klassieke Windows omgeving. Windows 8 behoudt een aantal aspecten van de vertrouwde Windows 7. Maar Windows 8 laat de 'Start' knop vallen ten voordele van een nieuwe meer 'apps-georiënteerde' look en van een makkelijker synchronisatie met clouddiensten.

Ter gelegenheid van de invoering van deze nieuwe Office suite zullen we in de komende weken een aantal artikels publiceren over de belangrijkste evoluties van de software. Wij nodigen u uit om het eerste artikel te lezen "Microsoft Office: wat is goed om weten voor uw organisatie". Andere artikels in deze serie zullen de verschillende specifieke programma’s waaruit Office bestaat in meer diepte behandelen.

Aangename ontdekking!
Het Techsoup Nederland team

P.S. Stichting GeefGratis maakt zelf inmiddels al 2+ maanden gebruik van de officiele Microsoft Office 2013 software en is op 1 puntje na te spreken over de opvolger van Office 2010. Binnen Outlook 2013 heeft Microsoft echter helaas besloten in de to do bar nog maar 1 dag te laten zien met afspraken en dat is de dag vandaag. Je kunt dus niet meer zoals bij Office 2010 vanuit de inbox direct alle komende afspraken na vandaag zien zonder eerst door te moeten klikken naar de agenda. Zie mijn bijdrage hierover in een online forum.
 
   
       
   
 

7. (Aankomende) Wijzigingen CMS omgeving GeefGratis

Rubriek: CMS

Door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratisHet huidige via https://www.allegoededoelen.nl/cms te benaderen GeefGratis CMS systeem zal t.z.t. volledig geintegreerd zijn in de GEEF.NL omgeving. Voor het aanpassen van diverse informatie over jullie goede doel is dit inmiddels het geval en geldt dat dit alleen nog kan via de GEEF.NL omgeving.

Veel instellingen kunnen dus alleen nog via de GEEF.NL omgeving door een moderator van jullie goede doel aangepast worden. Log in met de gegevens van jullie moderator op GEEF.NL, zoek jullie goede doel en kies rechtsboven voor WIJZIGEN. Indien niet bekend is wie de moderator van jullie goede doel op GEEF.NL is ga dan naar deze website: http://www.geef.nl/moderator en vul het aansluitnummer van jullie goede doel in: ##aansluitnummer##. Inloggen op GEEF.NL gaat via de volgende URL: https://www.geef.nl/login/

Hoe kom ik bij het CMS van ons goede doel? Nadat een moderator van jullie goede doel ingelogd is op GEEF.NL geldt dat er helemaal boven in beeld de CMS optie bij komt voor de teskst ingelogd als:Klik je op de CMS optie kom je bij het CMS uit waarmee de gegevens te beheren zijn:P.S. GeefGratis streeft er naar eind 2013 alle inlogsystemen teruggebracht te hebben naar precies 1 systeem zodat voortaan met 1 inlogcode alles opgevraagd en beheerd kan worden via geef.nl. Voor donatieoverzichten en downloads geldt dat dit nog verloopt via het huidige https://www.allegoededoelen.nl/cms CMS systeem.

De omschakeling is even een gedoe maar zal er uiteindelijk voor zorgen dat er 1 omgeving is waarmee alles beheerd en opgevraagd kan worden. Dit wordt door veel goede doelen gevraagd en we zijn er nu mee bezig alle omgevingen stap voor stap tot 1 systeem te integreren. Er wordt dus aan gewerkt en de eerste stappen zijn inmiddels gezet.
 
   
   
 

Volg GeefGratis:         

 

Volg TechSoup         

 
   
   
 

Nieuwsbrief abonnementsinformatie

Zorg dat u de nieuwsbrief van Stichting GeefGratis blijft ontvangen!
Voeg info@geefgratis.nl toe aan uw toegestane afzenderslijst of adresboek.


Deze nieuwsbrief is bestemd voor aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis. U krijgt deze e-mail omdat uw goede doel aangesloten is bij Stichting GeefGratis of omdat u partner van Stichting GeefGratis bent en aangegeven heeft de nieuwsbrief aan aangesloten goede doelen te willen ontvangen.

Algemene Voorwaarden
Ieder aangesloten goede doel is akkoord (gegaan) met de algemene voorwaarden (tijdens registratie) die gelden bij Stichting GeefGratis en ontvangt daarom deze nieuwsbrief minimaal op het algemene e-mailadres van de organisatie. Afmelden op het algemen e-mailadres van de organisatie is dus niet mogelijk.

Gepersonaliseerd
Alle nieuwsbrieven worden gepersonaliseerd verstuurd. Dit betekent dat waar u de naam van uw organisatie leest een ander aangesloten goed doel hun naam leest. Mocht echter uw naam direct aangehaald worden in een stuk waarin wij negatief of kritisch reageren over een goed doel dan moet u er van uit gaan dat het daadwerkelijk over uw goede doel gaat. In alle andere vormen geldt dat ieder goed doel persoonlijk aangesproken wordt.

Deze e-mail is verstuurd aan het e-mailadres: ##email##

De GeefGratis nieuwsbrief wordt verstuurd via het Nieuwsbrieven Pakket van Procurios

Uw aansluitnummer bij Stichting GeefGratis: ##aansluitnummer##