Stichting GeefGratis
  Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief GeefGratis | 12e jaargang nieuwsbrief GeefGratis | editie: week 22, 2012.
 
   
 
Beste ##goededoelnaam##,
Welkom bij de besloten nieuwsbrief aan 3.000+ aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis.
 1. Een gratis mobiele website maakt doneren nog makkelijker
 2. UPDATE: GeefGratis ANBI status ingetrokken - Bezwaarschrift ingediend
 3. Laluz organiseert workshops rondom jouw juridische vraagstukken
 4. Laatste nieuws uit de goede doelen wereld
 5. Experis biedt gratis vakmanschap aan goede doelen via StiCR
 6. Lotgenoten ANBI intrekking gezocht
 7. Makkelijk de donatiemodule van GeefGratis op jullie goede doelen Facebook page zetten

 8. Uw gegevens beheren? KLIK HIER! voor het CMS systeem
 9. GeefGratis Helpdesk, GeefGratis feedback, colofon en nieuwsbrief abonnementsinformatie
 
   
   
 

Volg GeefGratis:         

 

Volg TechSoup         

 
   
   
 

1. Een gratis mobiele website maakt doneren nog makkelijker

Rubriek: mobiel internet

Door: Quickcode

Alle aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis kunnen via Quickcode in drie minuten een gratis mobiele website maken.

Wie heeft er geen mobiele telefoon of smartphone? We zijn de tijd al voorbij dat we een mobiele telefoon of smartphone alleen gebruiken om te bellen. We emailen, internetten, whatsappen en spelen spelletjes op onze smartphone alsof we nooit anders gewend zijn. Doneren via de mobiele telefoon behoort nu voor veel goede doelen ook tot de mogelijkheden.De mobiele website biedt goede doelen de mogelijkheid om donateurs te informeren over allerhande zaken die ook op de normale website worden gecommuncieerd. Het grote voordeel van een mobiele website is dat deze geoptimaliseerd is voor gebruik op de mobiele telefoon en tablet. Dus voor iedereen die onderweg is of buitenshuis kan vaak eenvoudiger en sneller informatie over een goed doel opvragen. Het bekijken van een desktop website op een mobiele website leidt ook vaak tot frustraties omdat beelden en teksten niet optimaal op het kleinere scherm van de mobiele telefoon wordt weergegeven.

Stichting GeefGratis werkt samen met Quickcode die een oplossing biedt voor goede doelen om eenvoudig een mobiele site op te zetten en te onderhouden en daarnaast direct vaste donateurs te werven via SMS Machtiging. Binnen 5 minuten kan iedereen via Quickcode een eigen mobiele site maken. Het integreren van de mobiele site en de desktop website is ook kinderlijk eenvoudig gemaakt.

Hoe werkt het?
Ga naar www.quickcode.nl en meld u aan als goed doel. U kunt dan direct een mobiele website maken en profiteert ook van extra aantrekkelijke tarieven als u ook donateurs, collectanten en vrijwillers direct wilt laten reageren of wanneer u de donatiemodule van Stichting Geefgratis wilt integreren.

Over Stichting GeefGratis en Quickcode
Stichting GeefGratis maakt het samen met Quickcode mogelijk dat alle goede doelen eenvoudig hun eigen mobiele website kunnen opzetten en onderhouden. Een mobiele website biedt goede doelen nieuwe mogelijkheden om donateurs, collectanten en vrijwilligers via de mobiele telefoon, smartphone en tablet te informeren over allerhande zaken die voor hen van belang zijn als zij onderweg zijn.

Ook biedt de mobiele website donateurs de mogelijkheid om naast eenmalige ook doorlopende donaties eenvoudig en makkelijk te kunnen opgeven. Hiermee kunnen goede doelen dus meer geld in minder tijd ophalen en besteden aan het verder ontwikkelen van projecten en activiteiten.

Voor meer informatie over mogelijkheden en speciale tarieven: www.quickcode.nl/goededoelen
 
   
       
   
 

2. UPDATE: GeefGratis ANBI status ingetrokken - Bezwaarschrift ingediend

Rubriek: ANBI

Door: Jordan van Bergen, Sichting GeefGratis

In onze vorige nieuwsbrieven hebben we er al melding van gemaakt dat Stichting GeefGratis wellicht haar ANBI status als het aan de belastingdienst ligt kwijtraakt. Op 31 mei 2012 hebben we ons bezwaarschrift ingediend bij de belastingdienst. Voor een kopie (scan) van het ingediende bezwaarschrift inclusief de bijlagen, klik hier.

Bezwaar
Voor het volledige overzicht hoe zo'n controle gaat etc. hebben we een GeefGratis ANBI dossier online gezet. In dit dossier staat nu ook het hele bezwaarschrift en de daadwerkelijk ingezonden brief richting de belastingdienst. Hiermee houden we alle aangesloten goede doelen op de hoogte. Hier staat inmiddels ook de beschikking vanuit de belastingdienst en het bezwaarschrift dat inmiddels opgestuurd is naar de belastingdienst. Wellicht (vooruitlopend op de zaak) gaan we zelfs via de rechtbank ons gelijk proberen te halen mocht het bezwaar niet toegewezen worden.

Gevolgen?
Deze mededeling heeft gelukkig voor onze gratis te gebruiken internet diensten en aangesloten goede doelen geen enkele consequentie. Of een donatie van een donateur fiscaal aftrekbaar is hangt af van het goede doel waar aan gedoneerd wordt. Dus als een donateur via de diensten van GeefGratis aan een ANBI goed doel doneert dan is deze gift gewoon aftrekbaar. Daar verandert het verliezen van de GeefGratis ANBI status niets aan.
 
   
       
   
 

3. Laluz organiseert workshops rondom jouw juridische vraagstukken

Rubriek: WORKSHOP

Door: Laluz

Op maandag 18 juni is het weer zo ver: laluz organiseert in samenwerking met De Brauw Blackstone Westbroek een aantal workshops rondom jouw juridische vraagstukken.

Tijdens deze middag, die gefaciliteerd wordt door – en in het kantoor van De Brauw, zullen juristen van De Brauw jou (meer) inzicht geven in juridische zaken welke zich kunnen voordoen bij jouw goede doel. Voor wie is deze dag interessant? Als jij juridische vragen hebt die je graag beantwoord wilt hebben, je behoefte hebt aan juridisch advies en wanneer je graag meer wilt weten over bijvoorbeeld: algemene voorwaarden, aansprakelijkheid, ANBI, de rechten van jouw website en logo, social media, de mogelijkheden van mailen van wervingsmateriaal, of arbeidsrechtelijke zaken is deze middag iets voor jou. Maak je vooral geen zorgen over vakjargon, daar houden we absoluut rekening mee, het is toegankelijk voor iedereen. Voorafgaand aan deze workshop hebben we geïnventariseerd welke vraagstukken er leven bij goede doelen. Aan de hand hiervan zijn 5 verschillende workshops vormgegeven waarvan jij er twee naar keuze kan volgen:
 1. Organisatie: bestuur, statuten, nalatenschap, erfenissen etc.
 2. Algemene verbintenissen recht: algemene voorwaarden, sponsorcontracten, samenwerking etc.
 3. Arbeidsrecht: arbeids- en vrijwilligersovereenkomsten, voorwaarden, beloningen en in- & uitstroom
 4. Intellectueel Eigendom: logo, social media, merknaam, privacy
 5. Fiscaal; BTW, ANBI, erf- & schenkrecht.
Het programma ziet er als volgt uit:
13.30 Welkom/ ontvangst met koffie, thee en wat lekkers
14.00 Introductie en kennismaking met De Brauw & Stichting laluz
14.15 Praktijk 'case': succesvolle fondsenwerving voor het Concertgebouw
14.35 Toelichting over handboek met algemene juridische vragen voor en vanuit goede doelen
15.00 Workshop 1
16.00 Break
16.15 Workshop 2
17.15 Conclusie juridische workshops
17.30 – 18.30 Borrel

Jij bent van harte welkom! De middag is kosteloos, maar er zijn beperkte plekken. Je kan per organisatie maximaal 2 deelnemers aandragen voor deze workshop. Op vrijdag 8 juni sluit de inschrijving voor deze workshops. Maar wij raden jou aan je tijdig in te schrijven. Dit kun je doen door een mail te sturen naar: info@stichtinglaluz.nl. Naast de namen van de deelnemers, vragen wij jou ook een korte omschrijving te geven van een specifieke juridische vraagstelling of case die mogelijk speelt binnen jouw organisatie. Om nog beter op jouw juridische behoefte in te kunnen spelen. Wij zien jouw aanmelding graag tegemoet en wees er snel bij. Het belooft weer een inspirerende middag te worden!

Hartelijke groet,
Marije Mulder, directeur Stichting laluz.
 
   
       
   
 

4. Laatste nieuws

Kort overzicht van het laatste nieuws uit de goede doelen wereld en tweets door/aan @GeefGratis:
 
   
       
   
 

5. Experis biedt gratis vakmanschap aan goede doelen via StiCR

Rubriek: aanbod

Door: Genevion Keune, Experis

Experis biedt gratis vakmanschap aan goede doelen via StiCR
Stichting Celebrate Responsibility, afgekort StiCR, is één van de initiatieven van detacheerder Experis op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen. StiCR verbindt gratis vakmanschap met maatschappelijke organisaties, zonder winstoogmerk. Goede doelen kunnen hulp, advies of ondersteuning vragen op een breed terrein. Experis Experts kunnen zo iets bijzonders (terug) geven aan de maatschappij. En goede doelen krijgen een klus geklaard die anders wegens geld of kennisgebrek in de lade blijven liggen. Meer informatie op www.experis.nl onder Visie en Social Responsibility.

Rechtstreekse link: http://www.experis.nl/vind-professionals/visie/celebrate-responsibility/

Experis hielp ondermeer:
De Luchtballon
Laluz
Sint Annaklooster
Water is our World
The Hunger project
Women on Wings
Pameijer
Werkprojecten Amsterdam
Kattenbescherming
Heppie
Childsurgery
De Essenburg
Prins Willem Alexander Manage
Muziekids
SOS Kinderdorpen

 
   
       
   
 

6. Lotgenoten ANBI intrekking gezocht

Rubriek: ANBI

Door: Jordan van Bergen, Sichting GeefGratis

Het lijkt er op dat de belastingdienst steeds strenger toezicht houdt op de ANBI regelgeving maar dat er absoluut geen sprake is van transparante regels waarop een en ander beoordeeld wordt. Het lijkt er op dat er zelfs sprake is van willekeur.

Lotgenoten?
Wij horen graag van andere organisaties waarbij de ANBI beschikking ingetrokken is wat zij:
 • van het ANBI bedrijfsonderzoek vinden?
 • waarom in jullie geval de ANBI beschikking ingetrokken is
 • of er wel of geen bezwaar gemaakt is en het resultaat op basis van dit bezwaarschrift
 • of er een gang naar de rechter is gemaakt en waarom wel/niet
Wij willen graag inschatten of de belastingdienst inderdaad op basis van willekeur ANBI beschikkingen aan het intrekken is en horen dus graag van andere organisaties waarbij de ANBI beschikking ingetrokken is op welke gronden dit is gedaan en of dit als een verrassing kwam voor de organisatie...... deel dus uw ervaringen met de ANBI controle en uitslag met ons en via de discussie binnen de ANBI groep op Linkedin.
 
   
       
   
 

7. Makkelijk de donatiemodule van GeefGratis op je eigen goede doelen Facebook page zetten

Rubriek: Social Media

Door: Jordan van Bergen, Sichting GeefGratis

Friso van de Dassenwerkgroep Brabant heeft ons laten weten dat door gebruik te maken van een simpele Facebook App je heel gemakkelijk de donatiemodule van GeefGratis aan je goede doelen facebook page kunt koppelen.

We ontvingen de volgende e-mail van Friso:

Dag Jordan,

Heel gemakkelijk via deze pagina http://www.facebook.com/iframe.apps/app_152952578140237 Zelfs ik kan het met mijn twee linker handen.

Via de groene (Iframe apps) kon ik de donatiemodule invoeren (tekst of url - gewoon url kiezen en onze donatiemodule-url invoeren).

Mijn uitleg is wat onduidelijk. Als je het ziet is het zeer simpel. Misschien kun je een keer voor een afbeelding zorgen die beter in het vakje past?

Doe er je voordeel mee.
Groeten, Friso


Handleiding
Kort de uitleg hoe jullie als aangesloten goede doel de donatiemodule van GeefGratis aan jullie eigen Facebook page toe kunnen voegen zodat je als goed doel ook via Facebook donaties kunt ontvangen via iDEAL, Creditcard, PayPal, etc:
 1. Zorg dat je de juiste link naar de donatiemodule voor jullie goede doel hebt opgevraagd via: http://www.allegoededoelen.nl/donatiemodule_uitleg.php

 2. Ga naar: http://www.facebook.com/iframe.apps/app_152952578140237

 3. Klik op het volgende plaatje:  en kies voor Naar app gaan

 4. Kies de Facebook Page waarop je de donatiemodule gaat toevoegen en klik op URL en voeg de link uit punt 1 in:


  Druk op submit en de donatiemodule is nu gekoppeld aan jullie website

Klaar!
Online doneren op jullie eigen goede doel Facebook Pagina.

Later kun je bij de pagina bewerken door te kiezen voor het administratiepanel en dan pagina bewerken. Nu kies je voor apps en kies je voor instellingen bewerken bij de IFrame Apps. Wij hebben dit als voorbeeld op de Techsoup Nederland Facebook pagina toegevoegd, zie: http://www.facebook.com/techsoupnederland:Als antwoord op de vraag van Friso hebben wij ook een standaard online doneren plaatje gemaakt wat je hier dus aan toe kunt voegen. Hier staat dit plaatje: http://www.allegoededoelen.nl/images/nb/doneeronline.png en is dus hier te downloaden.

P.S. Wij zijn niet de ontwikkelaar van deze iframe app binnen Facebook en kunnen dan ook niet zeggen hoe het met de privacy zit. Wij geven deze oplossing alleen maar door omdat het hiermee heel eenvoudig wordt om de donatiemodule van GeefGratis te koppelen aan jullie eigen Facebook Page. Zelf moet ingeschat worden of het verstandig is deze iframe app te koppelen aan de Facebook Page. De app is in ieder geval al honderdduizenden keren gebruikt.
 
   
   
 

Volg GeefGratis:         

 

Volg TechSoup         

 
   
   
 

Nieuwsbrief abonnementsinformatie

Zorg dat u de nieuwsbrief van Stichting GeefGratis blijft ontvangen!
Voeg info@geefgratis.nl toe aan uw toegestane afzenderslijst of adresboek.


Deze nieuwsbrief is bestemd voor aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis. U krijgt deze e-mail omdat uw goede doel aangesloten is bij Stichting GeefGratis of omdat u partner van Stichting GeefGratis bent en aangegeven heeft de nieuwsbrief aan aangesloten goede doelen te willen ontvangen.

Algemene Voorwaarden
Ieder aangesloten goede doel is akkoord (gegaan) met de algemene voorwaarden (tijdens registratie) die gelden bij Stichting GeefGratis en ontvangt daarom deze nieuwsbrief minimaal op het algemene e-mailadres van de organisatie. Afmelden op het algemen e-mailadres van de organisatie is dus niet mogelijk.

Gepersonaliseerd
Alle nieuwsbrieven worden gepersonaliseerd verstuurd. Dit betekent dat waar u de naam van uw organisatie leest een ander aangesloten goed doel hun naam leest. Mocht echter uw naam direct aangehaald worden in een stuk waarin wij negatief of kritisch reageren over een goed doel dan moet u er van uit gaan dat het daadwerkelijk over uw goede doel gaat. In alle andere vormen geldt dat ieder goed doel persoonlijk aangesproken wordt.

Deze e-mail is verstuurd aan het e-mailadres: ##email##

De GeefGratis nieuwsbrief wordt verstuurd via het Nieuwsbrieven Pakket van Procurios

Uw aansluitnummer bij Stichting GeefGratis: ##aansluitnummer##