Stichting GeefGratis
  Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief GeefGratis | 10e jaargang nieuwsbrief GeefGratis | editie: week 11, 2011.
 
   
 
Beste ##goededoelnaam##,
Deze week in de nieuwsbrief aan 2.500+ aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis:
  1. VIDEO: één afbeelding maakt alles duidelijk + VIDEO: Stichting Youth in Nepal
  2. Stichting voor ontwikkelingssamenwerking? Sluit u aan bij Partin!
  3. GRATIS Webinar op vrijdag 22 april: Donatiemodule Stichting GeefGratis in de praktijk
  4. Laatste nieuws uit de goede doelen wereld
  5. Conversie donatiemodule GeefGratis meten? Het kan nu via Google Analytics.
  6. Uw gegevens beheren? KLIK HIER! voor het CMS systeem
  7. Helpdesk, colofon en nieuwsbrief abonnementsinformatie
 
   
       
   
 

1. VIDEO: één afbeelding maakt alles duidelijk

Rubriek: donatieprogramma soft- en hardware

door: Jordan van Bergen, directeur Stichting GeefGratis

Bekijk de video "één afbeelding maakt alles duidelijk" via het TechSoup Nederland YouTube kanaal.
In de onderstaande video tonen de goede doelen die donaties via het TechSoup donatieprogramma ontvangen hebben wat ze betekenen voor mens en dier in deze wereld:

TechSoup Nederland
Bekijk ook onderstaande video "Stichting Youth in Nepal (sYin)".
TechSoup Nederland (www.techsoup.nl) juicht het werk van haar leden toe. In deze aflevering: Stichting Youth in Nepal (sYin)

TechSoup Nederland

Klik op 1 van de bovenstaande plaatje voor de desbetreffende video of ga naar het TechSoup Nederland YouTube kanaal via de volgende link.

Uw (video) testimonial?
Heeft u ook al dankbaar gebruik gemaakt van het TechSoup donatieprogramma? Stuur ons uw (video) testimonial en wij zetten uw goede doel in de spotlight op www.techsoup.nl en ons YouTube kanaal. Wat hebben wij per testimonial minimaal nodig?
  • Een qoute die kort aangeeft hoe de donatie heeft bijgedragen aan de organisatie
  • Uitgebreide omschrijving van de organisatie, waarom er een donatie aangevraagd is en wat er met en door de donatie mogelijk is geworden:
    1. Wat doet de organisatie?
    2. Waar zit de organisatie?
    3. Hoe groot is de organisatie
    4. Wat heeft de organisatie ontvangen?
    5. Wat is het resultaat?
  • Het logo van de organisatie
  • Minimaal 1 ondersteunende foto of nog liever een HD video
De aan te leveren testimonial plaatsen wij op onze website waardoor ##goededoelnaam## nog eens extra onder de aandacht gebracht zal worden. Beide organisaties (TechSoup / ##goededoelnaam##) hebben dus profijt bij het maken en plaatsen van de testimonial op de website en het YouTube kanaal van TechSoup the Netherlands. We horen graag of ##goededoelnaam## bovenstaande testimonial wil aanleveren. Uw testimonial kunt u insturen via het volgende e-mailadres: info@techsoup.nl. Heeft ##goededoelnaam## nog geen gebruik gemaakt van het TechSoup donatieprogramma dan geldt dat op www.techsoup.nl meer informatie te vinden is over het donatieprogramma.

De donatiepartners binnen het TechSoup donatieprogramma zijn op dit moment:

TechSoup Nederland

Voor meer informatie, zie www.techsoup.nl
 
   
   
           
   
   
 

2. Stichting voor ontwikkelingssamenwerking? Sluit u aan bij Partin!

Rubriek: koepelorganisaties

door: Annie Manders, Partin


Partin, de koepelorganisatie voor het particuliere initiatief voor ontwikkelingssamenwerking, bestaat in mei 2011 twee jaar. Met een achterban van ca. 150 PI's wordt er gewerkt aan doelstellingen die voor het particuliere initiatief als geheel heel belangrijk zijn, maar daarnaast creëert Partin ook concrete meerwaarde voor haar deelnemers.


Handen en voeten voor het PI
Het particuliere initiatief bij ontwikkelingssamenwerking is een factor van betekenis. Maar hoe groot is die betekenis? Niemand die het weet. Toch worden er, veelal op basis van incidenten, uitspraken gedaan die het PI schaden. Die kunnen niet met 'harde cijfers' worden weerlegd. Hoe kan het PI dat zélf veranderen? Welke harde cijfers zijn er nodig? Partin is bezig, in overleg met onderzoeker Sara Kinsbergen, met het opzetten van een database van kengetallen. Naarmate de achterban van Partin groeit, zal deze database representatiever zijn.

Belangenbehartiging – op welk gebied?
Partin is opgericht als een onafhankelijke koepelorganisatie voor het PI. Belangenbehartiging is een speerpunt. Op meerdere punten heeft Partin haar stem laten horen, onder meer bij de kortingen op subsidies die het ministerie voorstelt en bijvoorbeeld bij het wetsvoorstel Publicatieplicht, dat kleine stichtingen zeer zal duperen. Via de website worden de acties die Partin onderneemt gepubliceerd, dus kijk regelmatig op onze site: www.partin.nl

Onderlinge kennisdeling
Onderlinge kennisdeling is een belangrijke pijler. Kennisdeling is van belang opdat niet ieder voor zich het wiel zit uit te vinden. Partin faciliteert de onderlinge kennisdeling via diverse fora op de website www.partin.nl Deelnemers kunnen elkaar vinden en met elkaar in contact treden.

Concrete meerwaarde, kennisdocumenten en gezamenlijke subsidieaanvraag
Partin biedt haar achterban concrete meerwaarde in de vorm van zogenoemde kennisdocumenten. Voorbeeld van zo'n kennisdocument is het Kennisdocument Jaarverslag (opgesteld door een registeraccountant), het overzicht van verzekeringen en veel meer waar een individueel PI zijn voordeel mee kan doen.

SBOS
Zo wordt er opnieuw een gezamenlijke aanvraag ingediend bij SBOS. Omdat dit voor individuele, kleinschalige PI's bijna onmogelijk is, zou een gezamenlijke aanvraag wel kunnen lukken!

Word ook deelnemer van Partin! Aanmelden kan via de website www.partin.nl
 
   
   
           
   
   
 

3. GRATIS Webinar op vrijdag 22 april:
Donatiemodule Stichting GeefGratis in de praktijk

Rubriek: webinars

door: Jordan van Bergen, Stichting GeefGratis

Voor het eerst zal Stichting GeefGratis een GRATIS webinar geven via internet. Een webinar is een live uitzending die door deelnemers online, op hun eigen computer te volgen is. Deelnemers zien en horen de spreker(s) live via audio en video. De online donatiemodule zal live gepresenteerd worden door Jordan van Bergen en vragen van deelnemers kunnen direct live beantwoord worden.

DOE MEE op 22 april 2011 aanstaande!

De ruimte is beperkt.
Reserveer je toegang tot dit online webinar via:
https://www3.gotomeeting.com/register/834075262

De webinar zal gaan over de donatiemodule van Stichting GeefGratis. In de praktijk een demo van de donatiemodule en hoe de donatiemodule projectmatig of in een nieuwsbrief in te zetten zodat je als organisatie precies weet:
  1. Wie heeft er gedoneerd
  2. Hoeveel is er gedoneerd
  3. Voor welk project (optionee)
  4. Via welke weg? (website / nieuwsbrief / etc.)
  5. Via Social Media?
  6. Vragen van aanwezige deelnemers
  7. Etc.
De webinar zal gegeven worden door Jordan van Bergen van Stichting GeefGratis.

Titel: Webinar donatiemodule Stichting GeefGratis in de praktijk
Datum: Vrijdag, 22 April 2011
Tijdstip: 14:30 - 15:30 uur

Na registratie ontvangt u een bevestiging per email met informatie over toetreding tot de Webinar.

Systeemvereisten
PC-gebaseerde aanwezigen
Required: Windows® 7, Vista, XP or 2003 Server

Macintosh®-gebaseerde aanwezigen
Required: Mac OS® X 10.4.11 (Tiger®) or newer

LET OP! Dit wordt de eerste keer dat Stichting GeefGratis een webinar online geeft en zoals gewoonlijk alles om niet. We gaan er van uit dat alles goed gaat maar willen wel aangeven dat dit de eerste keer wordt dat we dit LIVE en online doen. Laten we in ieder geval informeel met elkaar praten over de verschillende mogelijkheden en ik zal vooral proberen zoveel als mogelijk vragen te beantwoorden die de aanwezigen nog hebben over de donatiemodule en hoe deze effectief te benutten.
 
   
       
   
 

4. Laatste nieuws

Kort overzicht laatste nieuws uit de goede doelen wereld:
 
   
       
   
 

5. Conversie donatiemodule GeefGratis meten? Het kan via: Google Analytics

Rubriek: donatiemodule

door: Jordan van Bergen, directeur Stichting GeefGratis

Op aanvraag van het Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren heeft Stichting GeefGratis de donatiemodule uitgebreid zodat er ook conversie gemeten kan worden vanaf nu. Voorheen was het al mogelijk statistische informatie (meetgegevens aantallen etc.) via Google Analytics op te vragen. Zie de nieuwsbrief uit het verleden, klik hier.

Hoe werkt dit?
Op zich niet zo lastig maar je moet wel een paar stappen doorlopen wil het vlekkeloos werken. De meest gebruikte vorm op dit moment is het meten van de donatiemodule statistieken via Google Analytics op de volgende manier:

Link op website ##goededoelnaam## naar de donatiemodule => Donatiemodule GeefGratis => Donatie.

Deze vorm kan dus al via stap 1:

Stap 1: Plaatsen Google Analytics meetscript voor statistiek doeleinden.
In de vorige nieuwsbrief uit 2009 is te lezen hoe het meetscript aan te maken en aan te leveren bij ons. We hebben dit nog niet in het CMS systeem doorgevoerd omdat bleek dat goede doelen rare codes gingen plaatsen en geen idee hadden waar dit veld voor was. We zullen kijken hoe we dit in het CMS systeem kunnen gaan hangen zodat voor een ieder duidelijk is wat er wel/niet geplaatst moet worden. Op dit moment is het dus de bedoeling het Google Analytics meetscript aan te leveren.

Nu krijg je dus al statistische informatie over het gebruik van de donatiemodule door in je Google Analytics account. Echter willen meer en meer goede doelen ook de conversie weten. Dit kan op twee manieren:
  1. Link website goede doel naar donatiemodule => Donatiemodule GeefGratis => Donatie

  2. Google Adwords campagne => Link website goede doel naar donatiemodule => Donatiemodule GeefGratis => Donatie
Voor 1 geldt dat dit via onderstaande in te stellen is en je direct de conversies kunt gaan meten:

Stap 2: Ja, een ecommerce website
Naast meetgegevens biedt Google Analytics ook de mogelijkheid om een bedrag aan een conversie toe te kennen. Dit kan met behulp van de E-Commerce module. Om dit mogelijk te maken, moet er een script op de bedankpagina's worden toegevoegd. Dit script kan nu aan ons aangeleverd worden zodat wij dit bij de bedankpagina in de donatiemodule van ##goededoelnaam## plaatsen. We hebben ook zelf al een standaard script gereed en dit kan op aanvraag bij het goede doel in de database geactiveerd worden maar dan ben je er als goed doel nog niet. Je moet zelf ook nog iets doen in je google Analytics account. Alleen het 'ordernummer van de bestelling', 'de betaalmethode' en 'het totaalbedrag' worden overigens doorgegeven. Je moet binnen Google Analytics de 'e-commerce tab' aanvinken. Dit doen je door:
  • In te loggen in je Google account en vervolgens naar het Google Analytics programma te gaan
  • Vervolgens het juiste account aanklikken en daarna bij het juiste profiel op 'bewerken' drukken.
  • Je komt dan in de 'profielinstellingen' van je profiel terecht. Druk dan weer op 'bewerken' (rechts boven).
  • Daarna kun je bij e-commerce website 'Ja, een ecommercewebsite' aanvinken.
That's all. Er wordt automatisch een extra tab aan het menu toegevoegd in het rapport en alle gegevens zijn te vinden onder 'E-commerce'.

Wil je echter ook de conversie meten vanaf een Google Adwords campagne dan geldt dat je op de website van ##goededoelnaam## iets meer moet doen. Wanneer een bezoeker naar het externe domein www.allegoededoelen.nl moet om te doneren (te betalen), dan zal dit technisch goed ingericht moeten worden. Is dit niet het geval, dan ontstaat bijvoorbeeld de volgende situatie:

AdWords campagne -> http://www.websitegoededoel.nl -> www.allegoededoelen.nl -> Donatie

De donatie wordt gedaan op de externe betalings website www.allegoededoelen.nl van GeefGratis en wordt toegeschreven aan de laatst bekende bron/website: in dit geval de website van het goede doel. Met andere woorden: alle conversies worden toegeschreven aan je eigen website, in plaats van aan de originele bron (bijvoorbeeld Google Adwords).

Oplossing
De oplossing is relatief simpel. Alle links en formulieren die naar de externe site verwijzen, moeten voorzien worden van een extra stukje code aan de kant van de website van het goede doel. In het geval van een donatiebutton of link ziet dat er als volgt uit:

donatiebutton

In html code:

<a href="https://www.allegoededoelen.nl/externalMod.php?gd=##aansluitnummer##" target="_blank" onclick="_gaq.push(['_link', this.href]); return false;"><img height="50" width="130" src="http://www.allegoededoelen.nl/images/donatiebutton.gif" alt="donatiebutton" border="0"></a>

Deze toevoeging zorgt dat de sites onderling de benodigde data uitwisselen en dat de conversies aan de juiste bron worden toegeschreven. De toevoeging bestaat uit een aantal query variabelen achter de originele URL van de link of het formulier. Als dit om technische redenen niet werkt, kan er een extra waarde (true) worden meegegeven aan de functies. Hierdoor zullen de toevoegingen achter een # geplaatst worden in plaats van achter een ?-teken of &-teken. Dat ziet er als volgt uit:

_gaq.push(['_linkByPost', this, true]);
_gaq.push(['_link', this.href, true]);

Meer info kan hier gevonden worden: http://code.google.com/intl/nl/apis/analytics/docs/tracking/gaTrackingSite.html

LAATSTE OPMERKING
LET OP!: het werkt op dit moment alleen nog voor iDEAL, CreditCard en DirectEbanking. Deze betaalmethodes maken wel gezamenlijk 96+ % van alle donaties uit. Wellicht dat we in de toekomst dit verder uitbreiden naar de andere betalingsvormen al is het bij sommige betalingsvormen (wallie/0900 helpons) niet eens mogelijk omdat deze altijd anoniem plaatsvinden.

Geen idee wat hierboven allemaal staat?
Lees je eerst in voor wat betreft Google Analytics of begin er niet aan. Gebruik het alleen als je weet wat je er mee kunt en hoe het toe te passen. In ieder geval helpen we nu weer een hoop goede doelen bij het volgen van de donatiemodule en het meten van de conversie.

We hebben enorm getwijfeld of we bovenstaande informatie wel moesten delen met alle aangesloten goede doelen omdat het beste een aparte materie is. Echter als je het rustig test moet het voor iedereen toegankelijk zijn en gaan lukken.
 
   
       
   
 

Nieuwsbrief abonnementsinformatie

Zorg dat u de nieuwsbrief van Stichting GeefGratis blijft ontvangen!
Voeg info@geefgratis.nl toe aan uw toegestane afzenderslijst of adresboek.


Deze nieuwsbrief is bestemd voor aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis. U krijgt deze e-mail omdat uw goede doel aangesloten is bij Stichting GeefGratis of omdat u partner van Stichting GeefGratis bent en aangegeven heeft de nieuwsbrief aan aangesloten goede doelen te willen ontvangen.

Algemene Voorwaarden
Ieder aangesloten goede doel is akkoord (gegaan) met de algemene voorwaarden (tijdens registratie) die gelden bij Stichting GeefGratis en ontvangt daarom deze nieuwsbrief minimaal op het algemene e-mailadres van de organisatie. Afmelden op het algemen e-mailadres van de organisatie is dus niet mogelijk.

Gepersonaliseerd
Alle nieuwsbrieven worden gepersonaliseerd verstuurd. Dit betekent dat waar u de naam van uw organisatie leest een ander aangesloten goed doel hun naam leest. Mocht echter uw naam direct aangehaald worden in een stuk waarin wij negatief of kritisch reageren over een goed doel dan moet u er van uit gaan dat het daadwerkelijk over uw goede doel gaat. In alle andere vormen geldt dat ieder goed doel persoonlijk aangesproken wordt.

Deze e-mail is verstuurd aan het e-mailadres: ##email##

De GeefGratis nieuwsbrief wordt verstuurd via het Nieuwsbrieven Pakket van Procurios

Uw aansluitnummer bij Stichting GeefGratis: ##aansluitnummer##