Stichting GeefGratis

Stichting GeefGratis stimuleert filantropie en geeft gratis te gebruiken professionele internet diensten aan goede doelen in Nederland op basis van No Cure No Pay.

Voor goede doelen
Alle aangesloten goede doelen kunnen gratis gebruik maken van de aangeboden internet diensten.
Voor particulieren en bedrijven
Alle particulieren en bedrijven kunnen zich om niet inzetten t.b.v. goede doelen uit Nederland
Uw goede doel aanmelden

Alle stichtingen en verenigingen in Nederland kunnen zich aanmelden bij Stichting GeefGratis. Klik hier voor het aanmeldformulier

Content Management Systeem

Via het Content Management Systeem van Stichting GeefGratis kunnen alle goede doelen, particulieren en bedrijven zelfstandig hun gegevens beheren. Log in op www.geef.nl.

Krijg ondersteuning via de online Helpdesk

Ondersteuning nodig bij de gratis te gebruiken diensten? Ga naar de Helpdesk.

De aangesloten goede doelen bij GeefGratis

Voor een overzicht van alle 3.200+ aangesloten goede doelen, klik hier. Via de zoekingangen kan er gezocht worden op keurmerken, ANBI status en categorie.

Normen en waarden

 • 92% uitbetaling of meer +

  Iedere donatie via geef.nl wordt voor 92% of meer uitbetaald aan het gekozen goede doel zonder dat hiervoor een investering Read More
 • Geven moet FUN zijn! +

  Stichting GeefGratis vindt dat het geven aan goede doelen FUN moet zijn en probeert daarom zoveel als mogelijk concepten te Read More
 • Gratis in gebruik +

  Alle diensten van Stichting GeefGratis zijn gratis in gebruik tegen 0,0 abonnementskosten en dus op basis van het No Cure Read More
 • Voor alle non-profits +

  Stichting GeefGratis maakt geen onderscheid tussen grote en kleine(re) of bekende en minder bekende goede doelen. Alle non-profits die zichzelf Read More
 • 1
vrijdag, 21 december 2012 09:15

GeefSamen via GEEF.NL acties delen via Facebook

Written by
Het is sinds 19 december 2012 mogelijk om je actie aan te bevelen via Facebook of op je Facebook prikbord te plaatsen via het tabblad TIP EEN VRIEND binnen je actie.

Online donatiebedrag door crisis op laagste niveau

Zeeland, 14 januari 2013. Uit doorlopend onderzoek van Stichting GeefGratis blijkt dat het gemiddelde online donatiebedrag aan goede doelen in 2012 op het laagste niveau is uitgekomen sinds de meting van het online geefgedrag in 2006 werd gestart. Het gemiddelde donatiebedrag aan goede doelen lag in 2012 op € 59,00.

Trend online geefgedrag man vs. vrouw

Mannen blijken in vergelijking tot vrouwen in absolute donatiebedragen online meer te doneren aan goede doelen. Het jaar 2012 is hier geen uitzondering op. Mannen gaven in 2012 gemiddeld per donatie € 70,18 en vrouwen € 47,83.

In absolute donatiebedragen zijn mannen vrijgeviger dan vrouwen. Vrouwen geven in absolute aantallen juist vaker en dus sneller aan goede doelen in vergelijking tot mannen. Dit uit zich niet in de totaalbedragen per jaar omdat vrouwen dus gemiddeld minder geld per donatie geven. De geef indexcijfers zijn op twee manieren te interpreteren. Kijkt men naar de gemiddelde donatiebedragen per donatie dan zijn mannen vrijgeviger dan vrouwen. Als er naar de absolute aantallen wordt gekeken dan blijken vrouwen ineens vrijgeviger te zijn dan mannen.

Voor vrouwen geldt dat het gemiddelde donatiebedrag op het laagste niveau is uitgekomen sinds de meting in 2006 werd gestart. Vrouwen blijken onder invloed van de crisis dus minder uit te geven aan goede doelen in vergelijking met mannen. Ook bij mannen geldt dat het gemiddelde donatiebedrag omlaag gaat maar het dieptepunt werd bij mannen in 2010 bereikt toen een man gemiddeld € 68,06 per donatie aan een goed doel gaf.

Verantwoording cijfers online geefgedrag

Het geef indexcijfer man vs. vrouw is gebaseerd op meer dan 75.000+ online donaties tussen 2006 en 2012 aan meer dan 3.000 goede doelen in Nederland en betreft dus de feitelijke online geldtransacties via bijvoorbeeld iDEAL, PayPal, creditcard, etc. Dit onderzoek is dus gebaseerd op feiten en niet op een telefonisch onderzoek via een enquête.

Het gehele geef indexcijfer onderzoek met alle cijfers vanaf 2006 is in te zien en te downloaden als infographic of een excel sheet.

Over Stichting GeefGratis
Stichting GeefGratis stimuleert filantropie en biedt gratis te gebruiken internet diensten aan goede doelen in Nederland en is een particulier initiatief. Stichting GeefGratis heeft als non-profit geen winstoogmerk. Gezamenlijk hebben alle donaties via de donatiemodule van GeefGratis begin 2013 een waarde van meer dan 6 miljoen euro bereikt en is er 100.000+ keer online gedoneerd (inclusief anonieme donaties waarbij het geslacht niet bekend is). Stichting GeefGratis presenteert ieder jaar het geef indexcijfer man vs. vrouw. Het volgende en volledige rapport "geef indexcijfer 2013 man vs. vrouw" zal in 2014 verschijnen. .
Toezichthouder CBF en Stichting GeefGratis gaan samen verkennen hoe zij de beoogde brede werking van de nieuwe erkenningsregeling een impuls kunnen geven.
Er komt geen bel-niet-aan-register. Dat is goed nieuws voor de goede doelen wereld omdat collectanten nu kunnen blijven aanbellen bij mensen en daarbij kunnen vragen om een bijdrage via een collectant of om vaste donateur te worden. Iedereen kent ze inmiddels wel, de jongen student met een mooi jasje en het logo van het goede doel er op die probeert je aan de deur van je eigen huis vaste donateur te laten worden van het goede doel in kwestie.

Irritatie
Wat diezelfde goede doelen sector vergeet is dat de irritatie hierover aan het toenemen is en de consument steeds beter op de hoogte is waar hij recht op heeft. Daarnaast is de consument mondiger geworden en zal deze zich eerdere later horen als men het ergens niet mee eens is. Gelukkig is er sinds kort ook voor die mensen die geïrriteerd raken door collectanten of studenten aan de deur een simpele maar doelmatige en positieve oplossing, de GoedeDoelenSticker©.

de GoedeDoelenSticker©
Waarom de GoedeDoelenSticker© en waarom helpt hier Stichting GeefGratis aan mee is mij af en toe gevraagd. De antwoorden zijn eigenlijk vrij simpel. De voornaamste reden van Stichting GeefGratis om de organisatie achter de GoedeDoelenSticker© te helpen is het feit dat zij vanuit een positieve gedachten mensen laten doneren aan een goed doel en daarbij tegen een extra (gering) bedrag de GoedeDoelenSticker© opsturen. Dus in plaats van het negatieve kan iedereen die de sticker besteld heeft via een donatie laten zien daadwerkelijk gegeven te hebben aan een goed doel in Nederland. Aan de ene kant weer je dus de collectant in het vervolg en aan de andere kant kun je tonen dat je een bijdrage aan een betere wereld geleverd hebt.

Maar dit was niet de voornaamste reden van GeefGratis om samen te werken met de initiatiefnemers achter de GoedeDoelenSticker©. Het is GeefGratis al jaren een doorn in het oog dat er een select groepje goede doelen toegang krijgt tot bepaalde mogelijkheden waardoor ze meer kans maken op het werven van fondsen dan andere goede doelen die wellicht net zo'n goed werk (willen) verrichten. Stichting GeefGratis vindt dat alle goede doelen in Nederland, met of zonder keurmerk gebruik moeten kunnen maken van alle mogelijkheden die fondsenwerving hun biedt en waarbij ze achter gesloten worden van de "gevestigde orde". Naast deze 2 belangrijke punten voor GeefGratis zijn er natuurlijk nog meer redenen waarom het goed is samen te werken met de GoedeDoelenSticker©

 • Collecteren is ‘ouderwets’ en veel te duur.
 • Maar 26 Goede Doelen van de 3000 kunnen collecteren.
 • De collectant belt ‘altijd’ precies aan als het niet uitkomt.
 • Contant geld op straat is tegenwoordig jammer genoeg gevaarlijk.
 • U zich bijna verplicht voelt om iets te geven en geen nee wilt zeggen.
De officiële sticker is iets groter dan een postzegel en meet 2,7 bij 3,5 cm (breedte/hoogte). Hij past goed op een normale deurpost (bijvoorbeeld vlak onder of bij de bel) en is van speciaal materiaal zodat het een jaar lang goed blijft zitten en netjes blijft (afwasbaar). De hechting is goed en veilig zodat u bij normaal gebruik de sticker weer heel eenvoudig kunt verwijderen.

Voor meer informatie, zie: www.goededoelensticker.nl.
Stichting GeefGratis heeft voor 2.900+ goede doelen de mogelijkheid om donaties via Maestro® te ontvangen op 1 juli 2013 actief gezet. Via Maestro® kunnen bijvoorbeeld Belgische donateurs met hun standaard debitcard (pinpas) online betalen en dus doneren aan alle aangesloten goede doelen bij Stichting GeefGratis die binnen hun donatiemodule Maestro actief hebben staan. Voor alle goede doelen die de betaaloptie CreditCard - MasterCard actief hadden staan op 1 juli 2013 is deze extra betaalvorm DebitCard - Maestro® geactiveerd.

Dankzij Maestro® zijn creditcards niet langer de enige aanvaarde kaarten in België om online te shoppen. Men kan nu ook online betalen met de standaard bankkaart zelfs wanneer men geen creditcard heeft! Op dit moment zijn in België Maestro® kaarten die uitgegeven zijn door BNP Paribas Fortis, CBC, Centea, Dexia, Fintro, en KBC aangepast voor online shoppen. Dit betekent dat GeefGratis Nederlandse goede doelen de toegang geeft tot het ontvangen van online donaties vanuit het buitenland waaronder dus België.

Meer uitleg vanuit welke landen men inmiddels kan doneren met een Maestro debitcard is na te lezen op de volgende pagina.
zondag, 23 december 2012 00:00

Nieuwe website online

Written by
GeefGratis lanceert haar nieuwe website op 1 januari 2013. De nieuwe website geeft nog beter weer dan voorheen waar GeefGratis voor staat en wat we aan goede doelen, particulieren en bedrijven te bieden hebben. Daarnaast is de website nog rustiger geworden en dus beter leesbaar. Nog niet alles is 100% ingevuld maar de invulling is wat ons betreft voldoende om eind 2012 alvast live te gaan met onze 2013 website.
Pagina 1 van 2